Gondolatébresztő

antal_lead

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen az első bejegyzés. Könnyed is legyen, meg elgondolkodtató, érdekes is legyen, meg komoly is.

Úgy határoztam, hogy egy rövid felvezetőt írok az elkövetkező írásokhoz, azzal a céllal, hogy egy kicsit barátkozzunk. Nem illik csak úgy ajtóstól rontani a házba.

Fontosnak tartom még most az elején elmondani, hogy semmiképpen nem ’a tutit’, a ’mindenekfelett álló, egyetlen igazságot szeretném’ megmondani. Már csak azért sem, mert ilyen nincs. A világ olyan, amilyen szemüveg van rajtunk, és mindenkin van valamilyen ’szemüveg’. A világom olyan, amilyen én magam vagyok.

Nem titok, hogy az írások legtöbbje a diétákról fog szólni. A diéta olyan, mint a foci, meg a politika. Mindenki ért hozzá. Ám a pálya széléről, vagy a fotelból kiabálva más a labda tapintata. Éppen ezért egy teljesen más szemszögből fogok a diétákról írni. Ezt megközelítését, és az úgy nevezett ‘diétás vizsgálatot’ vagy ‘anyagcsere vizsgálatot’ Dr. Földes Lászlótól tanultam.
A kedvencem az egészben az, hogy kezelhetetlennek tartott, vagy ideig-óráig tünetmentes állapotban tartott, de folyamatosan kiújuló betegségek úgy tudnak eltűnni emberekből, mintha soha nem léteztek volna. Ilyen például az asztma, magasvérnyomás, ekcéma, psoriasis. Többet, csak azért nem írok, nehogy a képtelenségénél fogva gondolja bárki is rólam, hogy Münchausen báró vagyok, aki ágyúgolyón utazza be a diéták világát.
Amit az elkövetkezőkben leírok azok nem ’szerintem’ gondolatok, vagy pusztán teóriák, hogy hogyan kéne a dolgoknak lenniük, hanem ezeket mind az orvosi pályafutásom alatt, vagy a rendelőmben megtapasztaltak alapján mesélem majd el Önöknek.

antal_temaGyakran ‘orvosi ésszel’ felfoghatatlan, hogy mi lehet vagy van-e egyáltalán kapcsolat mondjuk a foltos hajhullás, a magasvérnyomás, az asztma, vastagbélgyulladás és az elfogyaszott étel között.
Még gyorsan az elején leszögezem, hogy a fent említett példák szenvedő alanyai mind egytől egyik sorozatos kivizsgálásokon (vérlabor, hasi ultrahang, ilyen-olyan terhelések, belgyógyáaszati kivizsgálások sora) vannak túl, melyek eredménye negatív. Legalább is a szokásos ételintolerancia vizsgálatok nem jeleznek semmit. Fontos, hogy semmiképpen sem a kollégák munkáját kritizálom, hiszen a nálam megforduló páciensek leletei átgondolot, megfontolt, segítőkész szándékot tükröznek.
De mégis, egy olyan módszerrel, ami – őszintén megvallva – nevetségesen egyszerű, mondhatni ‘primitív’ megoldást ad, csodát lehet tenni.
Rögtön felmerül az emberben, hogy vajon súlyos betegségben is működhet-e? Sokszor félreértésre adhat okot a ’súlyos betegség’ kifejezés.
Csak akkor jó egy technika, ha ’súlyos betegség’ kezelésére is alkalmas?
Mi számít súlyosnak?
Kinek számít súlyosnak?

Csak a halálos kimenetelű betegség a súlyos? (Bár mindenki földi pályafutása, úgymond halállal végződik, és ez a téma is további érdekes kérdéseket vetne fel.)
Vagy, ha testi, lelki nyomort okoz egy betegség, csak akkor súlyos?
Ha hosszan fennáll, akkor súlyos?
Csak a rosszindulatú folyamatok súlyosak, vagy egy fiatal lány foltos hajhullása, amikor húszforintos nagyságú terülten kihullik több helyen a haja, vagy egy 45 éves férfi, 25 éve tartó, napi szinten meglévő és fájdalomcsillapítóra nem reagáló fejfájása is súlyos?
Vagy egy kézfejen, csuklón lévő, viszkető, nedvedző ekcéma súlyos?
Egy meglévő, de karban tartott asztma súlyos betegség?

Az én felfogásomban, minden betegség súlyos. Hiszen egy emberről van szó, aki szenvedő alanya valamilyen kórságnak; egy folyamatosan visszatérő arcüreggyulladásnak, hasmenésnek, légcsőhurutnak, vagy migraines fejfájásnak. Az én meglátásom szerint, nem a betegség jellege, hossza, az okozott tünetek, lefolyása, hanem már önmagában a betegség jelenléte az, ami cselekvésre kell, hogy késztessen.
Most már talán fokozódó kíváncsisággal kérdeznék tőlem, hogy mi lehet ez az egyszerű, de gyógyírt adható megoldás.
Ez majd a következő bejegyzésből derüljön ki. Várom Önöket vissza.

Dr. Antal Péter Miklós
Szent Lukács Alternatív Terápiás Rendelő (www.szentlukacsrendelo.hu)

Véleményét szívesen várjuk!