Gomerától Tuvaluig

Hogyan lettem a fokhagyma szerelmese Toulonban

fokhagyma_leadPlinius, (az i.e. 23-i.e. 79 élt) római természettudós, annyira gyűlölte a fokhagymát, hogy sötétséget és gonoszságot magában hordozó zöldségnek nevezte. Igaz egyetértett azzal, hogy a penetráns szaga miatt kiváló ellenszer bolhák, férgek és mérges kígyók ellen. Tovább »

Spajzgirl interjú Madonnával

mad“Őrjítő, provokatív, hiperambiciózus, kifürkészhetetlen” – kb. ezek a leggyakoribb, Madonnával kapcsolatban használt jelzők. Tovább »

5 perc Madonnával

madonna_leadAmikor egy hetet Athénban töltöttem, míg a férjem hivatalból egy kongresszuson ücsörgött, én fejest ugrottam az antik kultúrába. Amikor éppen a belváros Kolonaki negyedében jártam, a régi olimpia csarnok felé tartva egyszer csak motoros rendőrökre figyeltem fel, akik hatalmas, fekete autóknak utat törve vuvuzeláztak. Tovább »

Delírium trémensz Belgiumban

del_leadHa a sörnek országot kéne választani, akkor Belgium lenne a legmegfelelőbb hely, mert bár területe háromszor kisebb, mint Magyarországé, mégis közel 130 sörgyárral rendelkezik. Nem vagyok se kis, se nagy sörfogyasztó, ezért a következő rövid sör-kalauz, részben sörkedvelő férjemtől, részben pedig a brüsszeli “Delirium Trémens” taverna tulajdonosától származik. Tovább »

Latte macchiato és milánói makaróni, avagy kulináris orgasmo Milánóban

milano_leadKi ne hallott volna Lombardia tartomány híressé vált termékeiről, a milánói makaróniról, a szalámi Milánóról, az Osso bucco alla milaneséről, vagy a risotto milanese-ről? Tovább »

Házasság indiai módra II. rész

india_lead“A nő nyolcszor annyira élvezi a nemiséget, mint a férfi!”
– Mahabharata –

2010. március végén, amikor a szokásos egyetemi ‘get together’ parti hosztesze voltam, a legnagyobb meglepetésemre a bejáratnál egyszer csak megpillantottam új, indiai ismerősömet, Shewale-t. Később megtudtam, hogy azért, mert a férje is a mi egyetemünkön dolgozik. Tovább »

Walpurgis éjszakája 2.

wal_leadPezsgőfürdő és epertorta Skandináviában

Szerencsésnek mondhatom magam, mert pár évvel ezelőtt, 6 hetet töltöttem Svédországban, és ebbe az időtartamba éppen beleesett Walpurgis éjszakája is, így közelről is beleláthattam, mi “főtt” a fazekakban. Tovább »

Walpurgis-éj és május elseje egy füst alatt

walpurg_leadKözép és Észak-Európában április harmincadikán ünneplik Walpurgis éjszakáját. A vidám eseményekben bővelkedő kétnapos ünnep, mely május 2-ra virradóra ér véget, elsősorban Skandináviában és Észak-Európában (Észt, Lett és Németországban) terjedt el, ami nemcsak abban hasonlít az amerikai Halloween-hez, hogy fontos szerepet tulajdonítanak a természetfeletti lényeknek, (a boszorkányoknak, kísérteteknek és egyéb szellemeknek), de pontosan fél év választja el Mindenszentektől. Tovább »

Az arab menta tea titka és a new orleansi szöcske koktél

menta_leadMentával ízesített üdítőt 16 éves koromban ittam először Olaszországban. A nagy meleg ellenére sem esett jól a jégbehűtött, friss zöld mentával dúsított, fogkrémízű ital. A második “mentás” élményre San Franciscóban került sor, amikor Conny barátnőm egy brownie szelet mellé, forró menta teát kínált. A sütemény tetejére olvasztott After eight csoki csodát művelt. De ugye három a magyar igazság, ez ezúttal is bejött: Tovább »

Házasság indiai módra I. rész

lead_indiaAz indiai Shewalével 2010 februárjában ismerkedtem meg, amikor Nagpurból hazafelé indultam. Közép-India legnagyobb narancstermő városából, 33 fokban szálltunk fel, de a londoni Heathrow várótermében már elő kellett venni a kabátokat. Február vége volt. Tovább »

< 1 >