Genovai blog

Csak azért is próbálkozz

panissa_leadavagy Egyszerű panissa/Csicserikása felkockázva

 

A csíkokban sütött panissa kudarca után természetesen nem bírtam ki, hogy ne készítsem el és ne kóstoljam meg ezt a sima ligúriai kását is, felkockázva, olaszos és magyarosan változatban. Tovább »

Panissa fritta

fritta_leadCsicserikása csíkokban sütve

A panissa tradicionális liguriai étel, valójában csicseriborsó-kása. A hasábokra vágott és olajban kisütött, sült burgonyának kinéző változata, a panissa (ejtsd:panissza) fritta, a genovai sütődék közkedvelt csemegéje, Genova egyik kulináris nevezetessége, turisták és helyiek kedvence. Ugyan ismerőseim között nem találtam olyat, aki otthon készítené, én nekivágtam. Tovább »

A legegyszerűbb olasz ebédem

gn_leadEgy barátom kérte Budapesten: „Mondjál valami jót! Mi finomat eszel, ha gyorsan és egyedül kell valamit összeütnöd?” Ezért most elárulom, mi a leggyorsabb és legegyszerűbb finom olasz ebédem, amit nem tudok megunni: paradicsomos-mozzarellás gnocchi. Tovább »

Az én genovai pestóm

pesto_leadMiért akarok én otthon készíteni mindenhol kapható pestót? Mióta itt élek, sok váratlan gasztronómai élményben volt részem. Többek között, hogy a végre felfedezett, végre a magyar piacokhoz hasonló, itt orientálisnak nevezett, a város elegáns negyedében lévő piac bámulatos fűszerválasztékában találtam „gulash” fűszert. Tovább »

Szárazkenyérsaláta

panza_leadGyerekkoromban, hál’istennek, nem kellett száraz kenyeret ennünk, anyukám pedig nem csinált otthon prézlit, így abban nőttem fel, hogy a száraz kenyér vidéken a malacoké. Aztán pár éve rájöttem, hogy remek csemege és fogtisztító a kutyámnak. Most nemrég pedig, nem kis megdöbbenésemre, megismerkedtem a toszkán panzanellával. Tovább »

Citromos, paradicsomos, tepsis branzino

branzino_leadBranzinót sok néven emlegetik. A mediterrán tengerek, a Fekete-tenger és az Atlanti-óceán afrikai térségének partmenti vizeiben élő ragadozó hal. Fehér és illatos húsa elsőrangú, ezért igen kedvelt a halakat ismerő ínyencek körében. Tovább »

Bemutatom Sogliolát

sogliola-leadSogliola (ejtsd: szóljolá), a lusta hal többnyire a tengerfenéken heverészik, mindig ugyanazon az oldalán, így a színe eltérő a két felén, hiszen csak egyiknek kell alkalmazkodnia a környezetéhez. A szemei egymás mellé csúsztak a felül lévő, homokszínű oldalára. Tovább »

Nyolcperces polenta

pol_leadMegvettem az egyik legismertebb, mindenhol kapható dobozos polentát. A csomagolás elején a polenta név mellett ezek a feliratok csábítanak: teljes kiőrlésű kukoricaliszt, előgőzölt, újdonság, pár perc alatt elkészül. A dobozka teljes hátulja a kukorica dicsőítésének és az emocionális érvelésnek ad helyet, miszerint miért egészséges, fantasztikus és praktikus a polenta. Tovább »

Rózsafagyi és kávépróba

rozsa_leadLegutóbb „dobozos” polentát ígértem, de közben volt egy aromás kalandom: rózsafagyit kóstoltam. A hét végét Sarzanában töltöttük. Ez az aranyos városka kis történelmi központtal, jelentős középkori várrommal és várnegyeddel dicsekedhet a híres Cinque Terre alatt, Ligúria és Toszkána határán, a tengerparton. Tovább »

Kétórás polenta, gépesítve

marhapori_polentaval_leadA kukoricakásáról először apukámtól hallottam, amikor kiskoromban a háború utáni ínséges időkről mesélt nekem. Akkoriban otthon már nem volt az étlapunkon ez a kása, de ő néha érdekességként elkészítette. Emlékszem, ő is sokáig állt mellette, folyamatosan kevergette, talán 15-20 percet. Tovább »

< 123 >