„Gazdaponthu” (tanyát veszünk, gazdálkodunk)!

hir1Gazdálkodni jó! Csak nem egyszerű. Nem elég ha rátermett, eltökélt az ember, papír is kell róla, pláne ha földet akar venni, hogy kibontakoztassa a vidéki élet örömének minden virágát. Olyan papír, ami tudást igazol. Mezőgazdaságit. Hogy azt is tudja a bátor vállalkozó mikor kell vetni, szántani, aratni. Vagy méheket reptetni. Valami földjártassági igazolvány féle, amit nem a rendőr, hanem a hatóság kér attól, aki gazdálkodásra alkalmas földterületet szándékszik birtokolni. EZ a „földjártassági igazolvány” nem más, mint egy olyan szakmát igazoló oklevél,  mely szerint tulajdonosa aranykalászos gazda vagy növényvédő szakember, netalán méhész vagy állattenyésztő, egyszóval olyan ember, aki nem csak akar, de nagy eséllyel tud is majd gazdálkodni.

hir3 Manapság egyre több fiatal akar földet művelni, visszatérve a régi hagyományokhoz. Pedig az nehéz. Általában korán kell kelni, külső helyszíneken van a „buli”, télen hideg, nyáron meleg, és  gyakorta megizzad aki arra adja a fejét. Nem hétalvóknak való, mégis szép, romantikus, egyre divatosabb dolog a régiek életviteléhez való visszatérés. A hajnali csípős levegő, a széna illata, a borjú bőgése, a csirkék csipogása, szóval az az utánozhatatlanul  jó tanyasi világ érzete. És aki ügyes, az nem csak saját, glutén és ízfokozóktól mentes, garantáltan természetes táplálékokon felnevelt állatainak húsát és termékeit eheti, hanem még jól is kereshet ezzel az életmóddal. Van egy barátom. Huszonéves hamburgi party-arc volt amikor elhatározta, hogy változtat az életén. Magyarországra költözött, vett egy távoli faluban egy kis házat, és beleállt a reménytelennek tűnő, kortárs magyar gazdavilágba. Tanult az öregektől, kérdezett, okult, mezőgazdasági szakmát tanult, földet vett, elhanyagolt gyümölcsösökbe kéredzkedett be lottyadt gyümölcsöket szedni ősszel, pálinkát főzött, megtanult disznót vágni, csirkét etetni, és megkapaszkodott a gyönyörű, ám kegyetlen borsodi világban. Aki Gömörszőlősön jár, könnyen megtalálhatja. Mostanság ökörborjakat vesz tavasszal, legelteti őket három évszakon keresztül, és darabonként többszázezer forint haszonnal ad túl rajtuk tél közeledtével. Tervezi, hogy bivalyokkal is próbálkozik. Egy kis utánajárással, az internet áldásait kihasználva igen jól megtalálta a lehetőségeket. Gazda lett öt év alatt. Nem semmi – emígy, pestiesen szólva. Egy biztos: ez a sikertörtének megismételhető, csak elhatározás és kitartás kérdése.

 

hir4Gazdává lenni. Az bizony elhívatás. Talán  a föld szava, talán a természet vagy a természetesség utáni vágyé. Így vagy úgy, de komoly életmódváltással járó feladat. Igazi próbatétel. Egyre többen vállalják. Én annak jártam utána, hogy hol, hogyan vághat neki az, aki erre adja a fejét. Tegyük fel , hogy van egy kis tőkéje. Néhány millió. Nem több mint tíz. Egy hektár nagyjából egymillió Forint körüli áron (általában már kissé drágábban) kapható, három öt hektárral már el lehet kezdeni. Részben legelő kell vagy gyümölcsös. Egy lakható tanya is kijön kettőmillióból, Nógrádban vagy az Alföldön kevesebből is. Néhány tehén, malacok, csirkék, azaz az induló állatállomány szintén millió körül, egy kisebb traktor pótkocsival, szerszámok, takarmány, nagyjából kettő. Nyolcnál tartunk. Kettő elkél tartalékba, a tej és tojóállomány már rögtön hoz bevételt. A padláson gyorsan nőnek a kisgalambok, a gyöngytyúk is kelendő manapság. A nyúl nyűgös, de néhány félig vad félig házi félvérrel meg lehet próbálni. A földre pedig járhat támogatás.A föld vásárlásához és a sikeres kezdethez persze papír és tudás kell. Igazolt. Én a Gazda.hu oldalon néztem szét, ők régi motorosok, jó előadókkal, sikeres oktatási struktúrával és megnyugtató referenciákkal. Az oldalt egyébként a Magiszter Menedzser Kft üzemelteti, az oktatásokat is ők szervezik. Meglehetően sok irányt és lehetőséget nyújtanak, az induló gazdák képzésétől az aranykalászos gazda képzésig.

hir2

Aki mellettük dönt, abból lehet náluk méhész, pálinkakészítő vagy sajtkészítő tanuló is, sőt választhat növényvédő, állattenyésztő, de akár erdőgazdálkodó tanfolyamot . Márciusban olyan százszázalékosan visszatérített díjú tanfolyamokat is indítanak, melyek igénybevételére egyébként félmillió Forintos kerete van minden jelentkezőnek, akik jogosultak. Egészen pontosan 570.000Forint értékű képzés árát térítik vissza a tanfolyamok után. Ennyi  keret fejenként ( íme egy jó példa Uniós források használatára), aki még idén bele akar vágni, az jobb ha siet!

 

hir6Pálinka és méz. Aki inkább csak gyümölcsöt szedne és a jó pálinkák szerelmese, most az is  igencsak jó üzletet köthet, ha elmegy Magiszterékhez gyümölcspálinka készítést  tanulni. A mellé felvett gyümölcstermesztés „szakirányt” jól egészíti ki a méhésztanfolyam, lévén ezek a szakmák igen közeli barátságban vannak egymással. Ok-okozati barátságban. Én bizonyosan ezt a hármat választanám, a páromat meg sajtkészítőnek íratnám be, hogy addig is szem előtt legyen.Na meg hogy finom sajtok illatával kényeztessen minden nap! Bizonyára jó pontokat kapnék ezért tőle. Vagy így-vagy úgy. Gazdapontokat.

hir5

És már mennénk is egy jó távoli tanyára, el a motorfüstös – brummogós urbánusságból a vidék csöndjébe. Gazdálkodni. Mennyire irigylem azokat, akik ezt megtehetik!

 

Herczegfalwy

 

(forrás: sztarklikk.hu)

 

Véleményét szívesen várjuk!