Gasztromazochisták, figyelem – ez csípni fog!

cs1„Csípd ki magad, és hozd el a paprikádat is!” hirdették az első alkalommal, a második azt mondta, hogy kétszer fog csípni, a harmadik már egész napos programot kínál, sok-sok érdekességgel! 

Országosan is csípős és csíphető, izgalmas programot főztek ki a Nagymarosiak! Talán a díjnyertes magyar chilicsoda paprikázhatta fel a Duna partiakat, de egy biztos: idén bekeményít a Csípős fesztivál!  A rendezvény immáron harmadszorra, továbbra is a nagymarosi termelői piacon kezdődik, de ebben az évben sokkaltöbb helyszínen és hosszabb időtartamban, egészen éjszakáig tartanak majd a programok! A szervezők azt ígérik, hogy augusztus 29-én nem csupán az idelátogatók nyelvére, hanem  a szórakoztatásra is kerítenek valami csípőset!

cs2A helyzet komolyságára utal, hogy két év után a helyi önkormányzat is fantáziát lát a rendezvény támogatásában. Petrovics László polgármester úgy gondolja, hogy a Csípős Fesztivál egy olyan ötlet, ami néhány év alatt országosan is nagyon jelentősnek számító rendezvénnyé válhat. Ehhez minden adott. Van szabadtéri színpad, Művésztelep, egy sor kitűnő étterem és szórakozóhely, melyek tulajdonosai meglátták a lehetőséget az összefogásban. És nem utolsósorban Nagymaroson él és termeszti a világ legerősebb chilifajtáit Nagy “Gabkó” Gábor, aki talán ezt az egész nyelvgyilkos szájszaggató őrületet elindította Magyarországon. Gábor, aki évről-évre időt és energiát nem sajnálva beszerzi a világ legerősebb paprikáinak magjait, hogy mérges növényeket termesszen belőlük, majd barátait (és sok száz követőjét) az ezekből készült szószokkal boldog kínok közé, szenvedésbe taszítsa.

A Nagymaroson divatos, paprika szósznak (hot pepper sauce) titulált méreg ugyanis kifejezetten addiktív. Ez azt jelenti, hogy rá lehet szokni, mint minden olyasmire, amivel a szenvedélybetegek küzdenek. A nedves paprikaőrlemény iszonyatos fájdalmat okoz, ami annyi endorfint (boldogsághormont) szabadít fel, hogy a próbálkozó szó szerint boldogan üvöltve fetreng tőle. És évről-évre egyre több próbálkozó akad.

gulaschIdén már több száz gasztromazochistát várnak Marosra a legkülönbözőbb csípős programok és versenyek (néhány versenyszámra nevezés szükséges!). Lesz  paprika szépségverseny, csípős pizza evőverseny, csípős főzőverseny, tombola, közös csípős ebéd, chili, chili, chili, chili termékkóstoló, előadás a chili-csípős paprika pozitív egészségügyi hatásairól. És chili. És fájdalomtój boldogan jajjgatás a közelmúltban felújított marosi főtéren.  Minden, mi szem s szájnak ingere. Konkrétan.

A szervezők ezt ígérik:

Idén is több ismert és kevésbé ismert chilitermelő érkezik az ország különböző szegleteiből, hogy a közönséggel megismertesse különlegesen csípős termékeit. Érkezik a ChilivilágRob-chiDankachili és a Solymári Chili fesztiválkülönítménye, azaz Sir. Morlock és társai. Itt lesz továbbá a Chili Hungária Manufaktúra is, akik idén a The World Hot Sauce Awards világversenyen lettek kategória világbajnokok Spirit of Attila nevű chiliszószukkal, amit a többi termékükkel együtt szintén megkóstolható. Természetesen a házigazda nagymarosi GaBko Chilisem marad háttérben és igyekszik könnycseppeket csalni mindenki szemébe. Itt biztosan mindenki megtalálja azt, ami az ízlésének és ingerküszöbének megfelel!

 

A csípős élmény fokozásában a helyi vállalkozások is részt vesznek. Az  Alíz cukrászda,a Sigil kávéház, a Kis Francia pékség, a Maros étterem,a Bethlen söröző erre a napra külön csípős finomságokkal, ételekkel, italokkal készülnek, ahogyan a piac árusai is. A résztvevő helyszínek, illetve árusai csípősfesztivál zászlókat kapnak, hogy felhívják a figyelmet csípős termékeikre. Lesz csípős fagyi, csípős péksütemény, csípős kürtőskalács, csípős sör, csípős lekvárok, sajtok, kolbászok..stb.

 

cs3A csípős gasztronómiai programokon felül napközben és este koncertek színesítik a forgatagot. A gyerekeknek kézműves sarok, és bicikli verseny teszi igazi családi programmá ezt az augusztus 29-i napot.

 

Aki ezt követően még bírja szuflával, azt várjuk a csípős fesztivál esti záró programján, a Nagymarosi Művésztelepen. Beszélgetés, zene, tánc, itóka. (Randa-Lear?)

Tehát Csípd ki magad, csípd ki a nyelved, csípj meg egy vonatjegyet és hagyd, hogy csípjen!

A rendezvény továbbra is díjtalan! 

Több információ/regisztráció: www.facebook.com/nagymarosicsiposfesztival

csiposfesztival@gmail.com

cs4

Támogatók: Nagymaros Önkormányzata, Művelődési Ház, Alíz cukrászda, Sigil kávéház, Kis Francia pékség, Maros étterem, Bethlen söröző, Nagymarosi Művésztelep, Nagymarosi Termelői Piac, Pandal Egyesület, Babylon Grow, Miga Film Reklámügynökség Kft, Konyha.tv

Véleményét szívesen várjuk!