Francia csokoládé krém kávéval és rummal

chocolat_indexLa mousse au chocolat azaz a csokihab vagy csokikrém egy zseniális francia desszert neve, melynek jelentése gyöngyöző, vagy selymes, mint a muszlin. A szenvedélyes elnevezésből is kitalálhatjuk, hogy a legnépszerűbb francia édességről van szó, melynek a történetéről azonban meglepő módon keveset tud a világ. A francia irodalomban a csokihabról először a 18. században tesz említést egy magát Menonnak nevező úriember aVacsorák a királyi udvarban című könyvében (1755-ben adta ki). A kiváló krémről azt is elárulja, hogy XV. Lajos kedvenc csokoládé itala volt, melynek az  elkészítési módja a következő volt: a forró víz fölött megolvasztott csokoládét keményre vert tojásfehérjével vagy sárgájával kellett besűríteni. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy ne tévessze össze senki a csokikrémet a Mousse de chocolat-val, a forró csokoládé itallal.

Később, 1820-ban egy Alexandre Viard nevű szintén szenvedélyes gasztronóm: A királyi és a nemzeti konyha című könyvében számolt be nagy lelkesedéssel egyfajta csokoládé krémről, melynek eredetéről azt állította, hogy XVI. Lajos belső lakályától, a svájci Charles Fazitól szerezte meg a receptjét. A 19. században élt híres francia impresszionista festő Henri de Toulouse-Lautrec a csokoládé krém megízlelése után felszabaduló szerotonin hatása alatt azonnal ecsetet ragadott és le is festette. Később tréfásan csokoládé majonéznek nevezte. Escoffier, a modern francia gasztronómia atyja, a haute cuisine kiagyalója: Kulináris útikalauz című könyvében (1903-ban) már 19 különböző ízesítésű mousse receptet közölt.

A mai klasszikussá vált csokoládé krém receptjét a 60-as években rögzítették, s azóta Franciaországban mindenhol így készítik. A 20. században élt, Robert Carrier nevű amerikai séf, több neves gasztró könyv szerzője (2006-ban halt meg) azonban az édesszájú amerikaiakszámára kitalált egy új choco mousse variánst, amibe tejszínt, erős kávét és rumot kevert. Bevallom, hogy a szentségtörésnek számító receptet nemrég kipróbáltam és nálam abszolút kiverte a biztosítékot. Íme:

HOLEBI-003

Hozzávalók:

  • 4 kocka étcsokoládé (1 nagy fondant csoki,kb 250 gr)
  • 1 ek Nestlé kávépor
  • 4 tojásfehérje
  • 4 ek cukor
  • 4 sárgája
  • 1 kk konyak
  • friss málna-eper
  • menta

Meleg, de nem forró víz fölött egy lábosban felolvasztjuk a csokoládét, összekeverjük 2 evőkanál vízzel és a kávéporral, majd állandóan keverve kihűtjük. Ezután felverjük a tojásfehérjéket kemény habbá hozzáadjuk a cukrot is. A csokoládékeverékbe egyenként belekeverjük a tojás sárgájákat, hozzáadjuk a konyakot, végül a habbá vert fehérjét.  Fagylaltos poharakba töltve tálaljuk, de előtte 4-6 órát hűtjük, mert akkor lesz igazán “habos” mousse-os, Kávészemekkel és friss málnával tálalva isteni finom.

Véleményét szívesen várjuk!