Főzzük be: augusztusi gyümölcsök

OLYMPUS DIGITAL CAMERATudom, mit nem főzök be idén nyáron: egrest, azaz piszkét, pöszmétét, köszmétét, büszkét, és még sorolhatnám, hiszen igen sok néven ismerjük ezt a savanykás gyümölcsöt. Nálunk a piacon alig látni, és azt a keveset is aranyáron mérik. Fájó szívvel bár, de idén lemondtam az egresbefőtt készítéséről. Sebaj, augusztusban számtalan, gyönyörű színű, és finomabbnál finomabb gyümölccsel ajándékoz meg bennünket a természet. Ezekből válogatok…

A nagy klasszikus, a kajszilekvár már üvegekbe zárva díszeleg a kamrámban. Biztos vagyok benne, hogy a jövő nyár elején már csak az üres üvegek sorakoznak a polcokon…  Szerencsére augusztusban se unatkozhat a gondos háziasszony: itt az őszibarack, a körte, a szilva, a szőlő. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERABefőttnek a nem túlságosan érett, inkább még félkemény gyümölcsök alkalmasak. Természetesen friss és hibátlan gyümölcsöt válasszunk. Ezt könnyen megoldja az, aki olyan szerencsés, hogy a saját kertjének gyümölcseit főzheti be. Aki hozzám hasonlóan vásárolja a befőzni valókat, az se panaszkodhat: ilyentájt a piacon óriási a választék. Amikor megjelenik a hazai szőlő, mindig teszek el néhány üveg szőlőbefőttet, amit ugyanúgy készítek, mint a vegyesbefőttet. Télen a gyümölcstortát díszítem a szép, egész szemekkel, és a szilveszteri bólé is elképzelhetetlen szőlő nélkül.

Augusztusban többek között vegyesbefőttet is szoktam eltenni. Ez nekem nagyon bevált, mivel gyakran készítek gyümölcslevest télen is. Előveszek egy üveg vegyesbefőttet, éppen csak behabarom, és már tálalható is.

Előkészítés:

Egy korábbi alkalommal leírtam, hogy én hogyan készítem elő a befőttesüvegeket. Más módszer is van: lehet sütőben, vagy akár a napon is szárítani az üvegeket. Az a fontos, hogy amennyire a konyhai lehetőségek engedik, fertőtlenítsük ki őket.  Ha rendszeresen teszünk el befőttet, ajánlatos kinevezni egy nagyobb fazekat a gőzöléshez. Nekem is van egy külön edényem, amit csak erre használok.  Akár előző nap is előkészíthetjük a projektet: vegyük elő a befőző-fazekat, és tegyünk bele papírt. Töltsük fel a cukorkészletet, és készítsük elő az üvegeket.

 

Vegyesbefőtt

Hozzávalók: félkemény gyümölcsök (nektarin vagy őszibarack, körte, alma, szilva), víz, 1 liter vízhez 40-50 dkg kristálycukor (az ízlésünk és a gyümölcsök függvényében), egész szegfűszeg, befőttesüvegek, nátrium-benzoát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA gyümölcsöket alaposan mossuk és tisztítsuk meg, majd vágjuk fel nagyjából egyforma darabokra. (Az őszibarackot hámozzuk meg; a nektarint, a körtét és az almát én héjastól teszem a befőttbe, de ez ízlés kérdése, meg is lehet hámozni.) Az előkészített gyümölcsöt és a szegfűszeget (üvegenként 2-3 darabot) tegyük az üvegekbe. Látványnak is gyönyörű…

A már említett cikkben részletesen leírtam az eperbefőtt készítését. A többi gyümölcsbefőtt esetében is hasonló az eljárás: egy liter vízhez 40-50 dkg cukrot számítva szirupot főzök, és a forró szirupot lassan a gyümölccsel teli üvegekbe szedem. A gyümölcs tetejére még egy kanál cukrot és egy nagyon pici nátrium-benzoátot szoktam tenni. A papírral kibélelt fazékba állítva – az üvegek nagyságától függően – 20-30 percig gőzölöm a befőtteket. (Akkor jó, ha a befőtt leve gyöngyözni kezd.) Végül úgynevezett „szárazdunsztban” hűtöm ki az üvegeket. (Ez akár 3-4 napig is eltarthat!)

A második legjobb rész még hátravan: címkézzük fel az üvegeket, és tegyük hűvös helyre. A legjobb rész pedig télen következik, amikor a gyümölcsleves a tányérokba kerül…

 

Simonyi Szabó Judit

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!