Fogyókúra vagy terápiás célú diéta?

diet_lead

diet_leadÚjabb diétás sikertörténetek.

Ez az egyik legkedvesebb megfigyelésem. Egy megfelelően megtalált (anyagcsere vizsgálat) és megfelelően végzett diéta annyira globális – jó – hatással lehet a szervezetre, hogy a korábban sikertelen fogyókúrák hadán túl lévő, elkeseredett hölgyek, gyakran sokkal lelkesebben számolnak be a testsúlycsökkenésről, mint az egyéb – kiindulási panaszok – megszűnéséről.

A dolog teljesen értető. Nem eszem meg azt, ami zavart okoz a szervezetemnek. A zavar megnyilvánulhat – akár – fokozott testsúlygyarapodásban is!

Folyamatosan – akár évtizedek óta fogyasztok valamit, meg sem fordul a fejemben, hogy nem kellene, és ahelyett, hogy az adott élelmiszer tökéletesen lebomlana, és a szervezetemet táplálná, éltetné; ehelyett a lebontás egy szinten megreked, fals irányt vesz, és az élelmiszerből az egész szervezetem működését akadályozó anyagok képződnek. Ezek a homotoxinok.

A diéta során megakadályozom a zavart okozó élelmiszer bejutását és a homotoxinok elkezdenek kiürülni, és a rend szépen, hónapról hónapra helyreáll.

Egyik hölgy páciensem mosolyogva mesélte, hogy a kollégák ott viccelődtek rajta, hogy mindig jóízűen, viszonylag nagyobb adagokat evett – húst, kolbászt, sajtokat, joghurtokat – és mégis stabilan, látványosan csökkent a testsúlya. Mondták is neki, hogy erre a diétára ők is beneveznek. Érthető is a hozzáállásuk, hiszen nincs éhezés.

Miért? Visszacsatolok a korábbi bejegyzésekre: azért lehetséges, mert nem eszem meg azt, ami zavart okoz a szervezetemnek.

A hölgy is mindent evett, csak azt nem, amit a készülékkel a vizsgálat során kimutattunk. De ezt viszont nagyon szigorúan vette a 12 hónap alatt. Egyszer sem csábult el, egy falat erejéig sem. Elmondása szerint nem volt nehéz, hiszen a korábbi fogyókúrákhoz képest, most a szenvedős éhezős rész kimaradt. Az étkezési szokásait és az elfogyasztott élelmiszereket kellett átszerveznie. Ő 3-4 hónap alatt 9 kg-ot fogyott, nem hirtelen, nem gyorsan, de tartósan és stabilan. Végül megállt annál a súlynál, ami nála az egészséges egyensúlyi állapotot jelentette.

dietEgy másik nagyon szép történet szeretnék még megosztani Önökkel. A hölgy is volt páciensem. A problémákat nagyon nem szeretném részletezni, de tízen egynéhány hónap alatt több mint 20 kg súlyfeleslegtől sikerült megszabadulnia, de úgy, hogy közben – a blogját olvasgatva – igen csak jókat evett. De nagyon fontos, hogy egy fikarcnyit sem vitt be a tiltott élelmiszerekből. Ráadásul Nála nehezített volt a menet: tejtermékek, szója, finomliszt, természetes cukrok, élesztő és alkohol volt a tiltólistán. Mondhatnák bátran, hogy ’ja kérem, ha nem eszem ezeket, akkor én is fogyni fogok.’ De ne feledkezzenek meg arról, hogy Ő nem fogyókúrázott, nem sanyargatta magát, nem éhezett, hanem a testét és annak működését zavaró dolgokat nem vitt be.

Másrészről, ha ettől bárki fogyhat, akkor tessék szíves követni az ő példájukat. Szabad.

Zárszóként még két fontos dologra szeretném a figyelmüket felhívni, ami a testsúllyal kapcsolatos zavaroknál felmerülhet:

  1. Legelőször fontos tisztázni, hogy a hormonrendszerben (pl.: pajzsmirigy) minden rendben van –e. Egy alulműködő pajzsmirigy következménye lehet testsúlygyarapodás, amit semmilyen fogyókúra nem fog levinni.
  2. Másodsorban egy túlműködő pajzsmirigy lehet oka annak, hogy nem tud az illető hízni.
  3. Nem egyforma az emberek alkata. Rettentően fontos. Nem szabad abba hibába esni a vágyott testsúlycsökkenésnél, mint amikor éjszaka szeretnénk napozni. Nem fog sikerülni. Ezzel azt szeretném mondani, hogy az alkat adott – lehet kor, élethelyzet, munkakör – által befolyásolt dolog is. Nem kívánhatunk magunknak egy túlidealizált, veszélyesen vékony testet. Ennek a – személyre szabott – diétának az előnye abban is megvan, hogy ha a diétázó a szabályokat betartja, akkor a testsúlycsökkenés az ő ideális, egészséges, egyensúlyi állapotában megáll.

Természetesen nem a diéta az egyelten megoldás az adott problémára. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az egyik legegyszerűbb módszer, nem beszélve arról, hogy abból a 800-1000 hónapból – amit jó eséllyel itt töltünk – 6-18 hónapot az egészségünknek szentelni nem nagy áldozat.

Ha kedvet kapott, írjon bátran, kérdezzen tőlünk!

 

Dr. Antal Péter Miklós
Szent Lukács Alternatív Terápiás Rendelő (www.szentlukacsrendelo.hu)

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!