EROTIKULT : Tavaszünnep a Kos jegyében

eroindexMárcius 20-án délben a Nap a KOS jegyébe lépett, elszabadul a természet ezernyi energiája, bennünk és körülöttünk is lángra lobban a tavasz, elsöprő vágyak hava következik! Hát még, ha rá is teszünk néhány izgató falattal…

ero2Aki nem olvas horoszkópot, az is tudja – pláne, ha a sors összehozta már néhányukkal –, hogy a Kos tüzes, szenvedélyes, lobogva forró szerető, heve nemcsak a márciusi havat, de akár a titánserpenyő fenekét is képes kenhetőre olvasztani, egyetlen pillantásával. Megőrül az elismerésért, mindent elkövet, hogy akiért lángol, értékelje a tüzet, amelyet a Kos azért gerjeszt, hogy eggyé olvadva hamvadjon el rajta a szerelmesével…

A Kos képtelen szerelem nélkül élni, de még inkább zabolátlanul vibráló, örökös erotika-burok veszi őt körül, ami beszippantja azt, aki körülötte legyeskedik. Meghódítani a Kost egy pillanat műve – megtartani viszont… no, ott kezdődik a művészet. Mi talán erre is tudunk – minden más jegy szülötténél is hatásos – megoldást…

Meggyőződésem, hogy nem csak a férfinép, de a hölgyek szívéhez is vezet út a gyomron keresztül. És ha nem a szívükhöz, az ágyukba biztosan…

A hódításra kiszemelt estére olyasmiket tanácsos felvonultatni, hogy a Kedves ne a kalóriák győzelmét érezze a bőrén, annál inkább a borzongassa a gyönyörűség, ha az ízlelőbimbói leplezetlen izgatására tett próbálkozásunkra kell igent mondania…

Nos, a Kos időszaka szinte tálcán kínálja, hogy próbára tegyük saját kreativitásunkat, megújulási készségünket és felpiszkáljuk kedvesünk hajlandóságát.

ero3

Állítólag ilyenkor jön el az ideje, hogy felfedjük eddig titkolt érzelmeinket imádatunk vagy vágyaink alanyának – de úgy ám, hogy közben engedjük, hogy a gasztro-erotika beszéljen helyettünk. A legkézenfekvőbb taktika talán a jó bevált „ráutaló magatartás” ilyenkor is: nemcsak rózsaborsos csoki-ajándékkal, lekváros szerelmes levéllel, hanem ennél elképesztőbb finomságok felvonultatásával.

Egy tengeren túli internetes honlapon a málnás spenóttól az epres-pezsgős forró csokoládéig egész erotikus gasztro-arzenára lelhet a fülig szerelmes vagy lábujja hegyéig vágytól remegő böngésző, melyek lényege, hogy mindegyiket kettesben kell kotyvasztani és elnassolni is.

Némely ízkompozíció annyira megdöbbentő, hogy ha az mindkét félnek ízlik, szerelmük máris kiállta a legkeményebb próbát…

De félre a tréfával! Otthonunk különböző helyiségeit a tavasz első (akár ilyen ronda, esős-havas) Kos-napjainak egyikén, komolyabb gasztronómiai káresemények nélkül is komplett  szerelmi útvonal fontos megállóhelyeivé varázsolhatjuk.

 

ero4

Kezdjük a kertben (ennek hiányában a bejáratnál)…

A föld még jószerivel fagyos, szerencsés esetben havas a bejárathoz vezető út két szélén. Ez ideális terep, hogy a kijelölt Kos-nap estéjén gyanútlanul érkező szerelmesünket meglepjük egy alkalmi Erotika-úttal. Egyszerűen előszedjük a pincéből a “foglalkozás nélküli” virágcserepeket, mindegyik aljára egy-egy teamécsest helyezünk, s mennyiségüktől függő sűrűségben elosztjuk őket a kaputól a ház ajtajáig. Néhány kaviccsal rögzíthetünk gyertyákat pár üres befőttesüvegben, s egy szál drótot az üveg szája köré tekerve felszerelhetjük azokat a kerti utat szegélyező, csupasz faágakra. A kedves érkezése előtt gyújtsuk meg az apró lámpásokat. Kellőképpen megértő szomszédok esetén a lépcsőfordulótól vagy a liftajtótól a lakásajtóig terjedő távot világítsuk ki hasonlóképpen. A lényeg, hogy a tűzoltóknak biztosan ne okozzunk tennivalót. A hatás nem marad el.

 

 

Az előszobába érve…

Tegyük egyértelművé, hogy a csizmától, bundától megszabadult szívünk választottjának csakis egyfelé kanyaroghat tovább az útja. A konyha vagy étkező felé vezessük őt a padlóra szórt, magunk nyirbálta, egyszerű papírszívekkel, de kirakhatjuk a szerelmi ösvényt kedvenc csokijával, bonbonjaival, igazán romantikusak hosszú szárú, vörös rózsákkal. Ha meghatottságában rálép egyre – a bonbonnal ellentétben – az utóbbi nyomtalanul eltűntethető…

 

ero5

Az étkezőben…

Mesésen terített asztallal kápráztassuk el szívünk választottját, amelynek lehetőségeinkhez mérten buja vörös vagy vad fukszia-szín alaphangot illik adnunk. Elengedhetetlen, hogy néhány szál friss, élő vörös, sárga vagy halvány rózsaszín rózsa vagy kelyhét erotikusan kitáró tulipán foglalja el a főhelyet. Kecses pezsgős kelyhekkel, szalagokkal, piros gyertyákkal felszerelkezve engedjük szabadon a fantáziánkat a teríték és környéke megalkotásánál.

 

A konyhában…

Mindennek készen kell állnia, hogy meglepetéstől ámult és alélt kedvesünket mindössze néhány pillanatra kelljen csak magára hagynunk. Csupán addig, amíg egy perc alatt feltálaljuk a Kos-ünnepi lakomát, amelynek többségükben készen kapható kellékei igen változatosak.    Elsőként már hazaérkezésünkkor tegyük a hűtőszekrénybe a kétféle pezsgőt – szárazat és édeset -, hogy előbbi megfelelő hőmérsékleten gyöngyözzön a pohárba a vacsora kezdetekor, utóbbi pedig a desszert kísérőjeként. Szív alakú jégkockák készítésére alkalmas nejlonzacskó kapható a jobb hipermarketekben. Ha a beletöltendő hideg vizet néhány csepp málnaszörppel keverjük el, „égő” jégszíveket is gyárthatunk.

Amennyiben valamilyen márkás, finom bor is kerül a fogások mellé, vigyázzunk, hogy a fehérbor kellemesen hűs legyen, de ne hideg, a vörösbor pedig megközelítőleg 16 Celsius fokon, azaz  “bor-szobahőmérsékleten” a legideálisabb.

A vacsora fogásai három fő fejezetből állnak: gazdag gyümölcstál, zsenge zöldségfélék gyengéden párolva, tenger gyümölcsei, és könnyű, (majdnem)minden értelemben bűnre csábító édességek.

Az afrodiziákumok (szerelmi vágyat fokozó finomságok) nagyjából azonosak az idők kezdete óta szerelmi jelképként számon tartott enni és innivalókkal.

A gyümölcsök közül például az őszibarack, amely a kínai kultúrában ősidők óta az érzéki természetesség és a hosszú, boldog élet szimbóluma, a füge, amely az egyiptomi királynő, Kleopátra kedvenc gyümölcseként állítólag Cézár és Antonius meghódításában is komoly szerepet játszott. Az óriás bogyós, dús fürtű ilyenkor mindenütt kapható spanyol vagy görög szőlő valamint a mézédes izraeli eper inkább erotikus próba-gyümölcsként funkcionálnak ezen a napon: sokat elárul ugyanis kedvesünkről, hogyan is csipegeti a két gömbölyded szemekkel csábító, isteni ajándékot.

A narancs a szűziesség és az egyszerűség hirdetője, a banán az afrikai kultúrákban is ősi fallikus jelkép. Zöldségek közül a spárga, a karotta és az uborka bírnak a legerotikusabb jelentéssel – nemcsak tavasz ébredése idején…

Kaviárból lehetőség szerint nagy szemű, magas minőségű szürkét és opálosan csillogó narancsszínűt tálaljunk, már ha kapunk ilyet, jelentősebb bankkölcsön felvétele nélkül. Ehhez nagyobb tálban apróra tört jégkockából úgynevezett jégágyat készítünk, és közepébe ültetjük az ínyenc “igazgyönggyel” teli üvegtálkákat. Rákból ilyenkor ne az olcsó, apró koktélrákot válasszuk, hanem a könnyen elkészíthető, hófehér, lazacpiros csíkozású királyrákot. Ezt felengedés után lecsepegtetve fokhagymás vajon néhány perc alatt gyengéden megfuttatjuk, s máris kész. Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.

Kagylót is készíthetünk a tengeri gyümölcsöstálra: legjobb és legkevésbé elszúrható a nagy impozáns héjú fekete- vagy zöldkagyló, amelyet lobogva forró, fokhagymával és friss petrezselyemmel dúsított vízben pár percig forralunk, majd ízlés szerint fűszerezett vajon vagy olívaolajon megfuttatunk. (a zárva maradt kagylókat ne feledjük kidobni!)

A papírvékonyságúra szelt, norvég füstölt lazacot csupán ízlésesen tálalni kell, semmilyen előkészítést nem igényel. Mindezekhez nélkülözhetetlen a friss pirítós. Hogy ezért ne kelljen állandóan felugrálni az asztaltól, igyekezzünk úgy teríteni, hogy a kiegészítő tálalóasztalkán vagy zsúrkocsin üzemkész állapotban foglaljon helyet a kenyérpirító. Legyen az asztalon jéghideg vaj-fodrokkal teli kistányér, és a kaviár mellé finomra aprított, hófehér édeshagyma  (figyeljünk rá, ebből a mindketten csipegessünk…), s kis tálon citromszeletek és citromgerezdek.

Pezsgősvödör híján – szintén a felugrálást elkerülendő – makulátlan felmosó vödröt vonjunk be kívül-belül alufóliával, és ha a kertben akad még tiszta hó, töltsük meg vele. Kiváló pihenőalkalmatosság a pezsgőspalack számára. Süteményt sütni felesleges ilyenkor, de nagy gyakorlattal rendelkezők ne fogják vissza magukat. a tiramisù például hibátlan választás!

ero6

Ha egyszerűbben szeretnénk megoldani a vacsorát, akkor is tudnunk kell, hogy a lazac-kaviár-kagyló hármas, a csokoládé az eper és a pezsgő a klasszikus alapkellékek egy meghitt édesketteshez. Az emberi civilizáció kezdete óta potencianövelő hatást tulajdonítanak az utóbbi kettőnek, a boldogsághormon termelődését segíti a csokoládé, a pezsgő jelentőségét pedig aligha kell ecsetelni ilyen nevezetes alkalom kapcsán. Aki szerényebb anyagiakkal közelít a Kos-ünnepi vacsorához, egy finom kaviáros omlettel is leveheti a lábáról a Drágát. Ehhez csak felvert tojás, egy-egy kanálka liszt, és tej szükséges, valamint megteszi egy dobozka egyszerű, izlandi vagy dán kaviár is.

Apropó: a vacsora utáni végállomás, azaz a hálószoba (ágyból is) könnyen elérhető pontján szintén elrejthetünk egy teli palack finom, hideg pezsgőt, hogy éjnek idején se kelljen minduntalan mezítláb a fridzsiderhez szaladgálni. Ha netán mégis, feltétlenül ügyeljünk az este kezdetén útjelzőül szétszórt rózsákra…

 

Lieberman Klára

 

Utóirat: Érzelmeket kimutatni természetesen lazac, kaviár, és pezsgő nélkül, egy tökéletesen hétköznapi hozzávalókból készült vacsorával is lehet. Mondjuk paradicsomos káposzta-fasírt kombóval, ha tudjuk, hogy a kedves él-hal érte. Szerelmünket, szeretetünket kell tálcán kínálnunk – minden más csak díszítés.

 

ero7Tiramisù Tesoro – azaz Dobj fel, Kincsem!

Hozzávalók (4-6 kocka lesz belőle)

1  „fehér” piskótalap (4 tojásból)

2 tojás

5 dkg porcukor + 1 teáskanálnyi a habhoz

1 zacskó vaníliás cukor

1 doboz mascarpone

2 cl amaretto vagy Cointreau (ejtsd: Kvantro) likőr

0,5 dl nem túl erős, főzött feketekávé

1 dkg cukrozatlan kakaópor

½ zacskó hidegen kikeverhető vaníliás pudingpor

1,5 dl tej

4-5 féle friss gyümölcs a díszítéshez (eper, szőlő, narancs, kiwi)

 

A piskótát fektetve, három vékony lapra vágjuk. A tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral, a mascarponéval és a likőrrel habosra keverjük. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, és 2-3 adagban óvatosan a krémbe forgatjuk. Az első piskótalapot szögletes üvegtál aljába terítjük, a kávé felével meglocsoljuk úgy, hogy a tésztát megnedvesítse, de ne áztassa el. A krém egyharmadát rásimítjuk, majd ismét piskóta, kávé és újra krém következik. A az utolsó piskótalappal ugyanígy járunk el, de a tetejére jó vastagon a maradék krém kerüljön! Egyenletesen és gazdagon meghintjük a kakaóporral és 10 percre a mélyhűtőbe tesszük (vagy fél órára a normál hűtőbe). A pudingporból és a tejből önthető sűrűségű krémet keverünk, és a tányérok alját „kiöntjük” vele. A kockára vágott tiramisùt a közepére ültetjük, és a gyümölcsökkel gazdagon körberakjuk.

 

Véleményét szívesen várjuk!