Együnk tésztát krumplival

babEmlegettem már a trofiét, ezt a vékonyka, rövid, csavart kis tésztát, amely a ligúriai konyha egyik kincse. Okkal, mert valóban különleges, és eteti magát.

A büszke genovaiaknak pedig helyi specialitása a sokat emlegetett trofie zöldbabbal, krumplival és pestóval. A méregzöld hüvelyű, vékonyka zöldbab és a krumpli együtt fő a tésztával. Olyan remek ízharmóniát produkál ez a házasítás, hogy érdemes az együtt-főzésre rászoknunk, és alkalmaznunk más alapanyagokkal is.

 

Hozzávalók 2 személyre (bőségesen, főételnek):

25 dkg trofie (vagy más apróbb, darabos tészta), 25-30 dkg burgonya, hámozva, felkockázva (2-3 közepes szem), 25-30 dkg zöld ceruzabab megtisztítva, feldarabolva, só, olívaolaj, pesto vagy reszelt parmezánsajt

 

bab2Gondolom, mindenki ismeri a kedvenc burgonyáját, tudja, hogy mennyi idő alatt fő puhára. Az én preferált fajtám itt Genovában hámozva és kockákra vágva 13-15 perc alatt puhul meg. Ismerem az itteni soványka zöldbabot is, amelynek szintén elég ennyi főzőidő, hogy egészségesen, picit roppanósan puha legyen. Így tehát együtt raktam fel a krumplit és babot sós vízbe főni. A tészta dobozán 4 perc főzőidő szerepel, amit itt illik komolyan venni, mert a tésztákon lévő instrukciók igazat beszélnek. Tehát konyhai órát használva a krumpli levének forrásától számított 10. percben hozzáadtam a tésztát is, majd újraforrástól kezdve négy percen belül le is szűrtem a lábos tartalmát. Az egyszerű, olasz tésztafőzéshez hasonlóan, miután leszűrtem, most sem öblítettem le a keveréket, hanem azonnal, forrón a tányérokba adagolva megöntöztem egy pici olívaolajjal és pestóval ízesítettem. Nagyszerű pesto nélkül is, olajjal és reszelt parmezánsajttal. Hiszik, nem hiszik, olyan jóízű, amilyen egyszerű.

Főzhetünk össze krumplit más tésztával is, a lényeg, hogy apróbb, darabos tészta legyen, ami könnyen elkeveredik, és kényelmesen fogyasztható a krumplikockákkal és a zöldséggel. Zöldséggel, igen, mert a méregzöld, vékony bab helyett felvághatunk más zöldséget is, melynek elegendő a krumpli főzési ideje: például sárgarépa vékonyra szeletelve, vagy gomba. Használhatunk konzerv zöldséget is (fehér babbal különlegesen jó), akkor csak az utolsó egy-két percre borítsuk a zöldséget a krumplihoz-tésztához, hogy egyszer összeforrjanak. Ízesítésnek az olívaolaj mindig beválik, s bármilyen tetszésünk szerinti sajtot reszelhetünk rá. A másik jó ötlet a krumplit rizzsel (és zöldséggel) összefőzni. Ezt a változatot is hosszú (kedvünk szerint sóval, borssal, egyébbel ízesített) lében főzzük, a főzővízbe helyezés sorrendjét az alapanyagok szükséges főzőidejének megfelelően kialakítva. Gyors, egyszerű, ínyenc, laktató és gazdaságos ételek még főfogásnak is. Ajánlom azoknak, akik nyitottak a magyar hagyományoktól eltérően készülő ételekre.

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!