Egészség Cantalupo kertjéből

dinnye_leadA sárgadinnye története, akárcsak „unokatestvéréé”, a görögdinnyéé, a messzi múltba nyúlik vissza. Őshazájának Indiát tartják, ahol már i. e. 3000 évvel ismerték. Valamivel később Görögországban is felbukkant, ahol a legenda szerint Melosz szigetén – innen származik a híres milói Vénusz is – termesztették először.

Feltehetőleg latin nevét is (Cucumis melo) innen kapta. Hazánkban a 13–14. században már nagy területen termesztették. Két fő fajtája ismeretes: a turkesztáni és a kantalup. Ez utóbbit a pápa kertészei nemesítették ki Itáliában, Cantalupo kertjeiben, amire a neve is utal.

Érdekes, hogy a népi gyógyászat több betegséget orvosolt a dinnye magjával, mint magával a húsával. Míg Kínában a sárgadinnye húsát májgyulladás kezelésére, addig magjait Guatemalában férgek kiűzésére, Indiában vizelethajtóként, a Fülöp-szigeteken pedig a rák gyógyítására használták. Emellett számos afrikai országban az összetört magokat a női ciklus szabályozására, másutt vetélés előidézésére ajánlották.

A mai modern orvostudomány szerint a sárgadinnye, magas karotin- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően, a rákmegelőző táplálkozás értékes része. Ezek az ún. antioxidánsok a szervezetben képződő és a rák kialakulását elősegítő kémiai anyagok keletkezését gátolják. Számos felmérés eredményéből arra lehet következtetni, hogy a narancsszínű gyümölcsöt és sötétzöld színű zöldséget rendszeresen fogyasztók körében alacsonyabb a különböző rákbetegségek okozta halálozás.

 

Füstölt pisztráng sárgadinnyével

 

Hozzávalók:

3 közepes nagyságú füstölt pisztráng, kb. 1 kg édes sárgadinnye

1. A füstölt pisztrángot kifilézzük, a bőrét lefejtjük. A halhúst kb. 2 centis darabokra vágjuk.

2. A dinnyét meghámozzuk, a magjait kikaparjuk, húsát karalábévájóval kifúrjuk. Minden dinnyegömbbe egy-egy fogvájót szúrunk, majd a haldarabokat is rátűzzük.

 

4 főre

Elkészítési idő: 30 perc

Egy adag: 313 kcal

Nagyon könnyű elkészíteni.

dinnye_

Véleményét szívesen várjuk!