Dobos torta

Dobos torta recept

Készítette admin Közzétéve: április 25, 2014

  Ez a torta nem ad ki semmilyen hangot magából, inkább csak a külseje emlékeztet a hangszerre, és feltalálója nevét őrzi, azaz Dobos C. József cukrászmesterét. Hat tésztarétegből áll, a háromszög alakú, csillogó fedőlapok pedig különösen csábítóvá teszik.

  Hozzávalók

  Elkészítés

  1. 1. A tojássárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a liszttel felváltva apránként a tojássárgájába forgatjuk.


  2. 2. Az így kapott tésztából 6 vékony, kerek lapot sütünk.


  3. 3. A krémhez az egész tojást, a cukrot és a megolvasztott csokoládét vízgőz fölött folytonos keverés simára keverjük. Hagyjuk kihűlni, és a habosra kevert vajat beledolgozzuk.


  4. 4. Ezzel a krémmel a tésztalapokat megkenjük, egymásra illesztjük, és a torta oldalát is bekenjük vele.


  5. 5. A karamellmázhoz a cukrot egy mélyebb serpenyőbe szórjuk, és erős tűzön addig melegítjük, amíg világosbarna színű lesz. A tűzről lehúzzuk, a vajat és a citromlevet belekeverjük, és kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg egyneművé olvad.


  6. 6. Az utolsó, hatodik tésztalapot 16 egyforma részre vágjuk, és a forró karamellt széles, lapos késsel egyenletesen rásimítjuk.


  7. Tálalás

   A tortát a kihűlt karamell-lapokkal díszítjük.


  8. Jó tanács

   A tésztalapokat kizsírozott és lisztezett sütőpapíron süssük. A sütőpapírra előzőleg ceruzával berajzolhatjuk a köröket, ezekre öntve a tésztát sokkal könnyebb egyforma lapokat sütni.


   dobos_torta

  Véleményét szívesen várjuk!