Diéta – gyakori kérdések és félreértések 4.

diet_leadAzoknak, aki most találtak rá a blogra, szeretném ajánlani korábbi bejegyzéseimet, ami a témával foglalkozik.

Röviden emlékeztetőül diéta alatt a Szent Lukács Rendelőben egy olyan diétát értek, ami a panaszok hátterében meghúzódó, a panaszokért felelős alapélelmiszer vagy élelmiszer összetevő kihagyását jelenti.

 

Az előző írásokban átbeszéltük a következőket:

1.       Milyen tünetek hátterében állhat étrendi zavar?
2.       ’Pedig csak kicsit szoktam fogyasztani…’ – ’Csak egy falatot egyél…’
3.       Miért diétázzak, hiszen a vérlabor, terheléses-kilégzéses teszt nem mutatott élelmiszer intoleranciát?
4.       Akkor most tejallergiám van?
5.       Jobban vagyok, abbahagyhatom a diétázást?

Folytassuk a következő félreértésekkel:

6.       Tényleg a tejjel (kimutatott élelmiszerrel) van a probléma, pedig nem is iszom tejet?

Természetesen nem. Ha valaki július közepén egy verőfényes nyári reggelen, reggel 6 órakor kifekszik a napra, és este hétig kint marad, akkor a hólyagosra égett bőrért nem a nap lesz a felelős, hanem az, aki kifeküdt. Emiatt természetesen sosem a zavart okozó élelmiszer a ’hibás’. Azok, akik megcsináltak már egy tejtermék és származékaitól mentes diétát, vagy azok, akik éppen ezzel bajlódnak, azok már pontosan tudják, hogy gyakorlatilag reggeltől estig tejterméket fogyasztunk anélkül, hogy tudnánk róla. De, ha egyszer már kibillentünk az egyensúlyból, akkor már egy pici is elegendő a zavart okozó élelmiszerből és tünetet fog okozni.

7.       Gyerekek diétája

Az egyik legfontosabb kérdés a gyerekek diétája. Gyermekek esetében még körültekintőbbnek kell lennünk. Itt már nem mi magunk vagyunk a tét, hanem sokkal fontosabb, olyas valaki, akit/akiket ránk bíztak a Fentiek. Itt a felelőtlenség, a diéta túlzottan nagyvonalú kezelése nem megengedhető. Ugyanakkor pánikra, elkeseredésre sincsen semmi ok. A diéta egy egyszerű lehetőség, a panaszok megoldására.

dietA gyerekek sokkal érzékenyebben és sokkal gyorsabban reagálnak mind a diétára, mind a diétahibára, mint a felnőttek. Sokkal gyorsabb és dinamikusabb a regenerálódó képességük. Ebből az érzékenységükből fakadóan, sokkal nagyon körültekintést igényel a diéta, mint a felnőttek esetében.

Gyerekeknél az lenne a követendő, hogy nem lenne szabad a zavart okozó élelmiszert együtt tárolni a gyermek ételeivel (pl. hűtőben). A gyermeknek gyakorlatilag nem lenne szabad ránéznie az problémát okozó élelmiszerre, nem hogy megfogni, vagy megenni a tartalmát.

Minden esetben az anyagcsere vizsgálat már egy pici kezelésnek számít. Mivel ők gyorsabban és érzékenyebben reagálnak, ezért gyakran elő szokott fordulni az az állapot, hogy a vizsgálatot követően, az elégtelenül végzett diéta, már állapot rosszabbodáshoz vezethet. Ellentétben a felnőttekkel, akiknél csak a pontos diétázás után elkövetett hiba okozhat állapotromlást. Ez nagyon fontos. Az esetek nagy részében, nem az előírt diétával van a probléma, hanem a betartásával.

Kiemelkedően fontos lehet a családtagok, nagyszülők, rokonon pontos tájékoztatása a diétával kapcsolatosan. Ugyanis nem megengedhető az, hogy – ugyan otthon szigorúan betartásra a kerül a diéta, de – máshol figyelmetlenség, vagy a kellő tájékoztatás hiányában megszegésre kerül. Ehhez hasonló esetek állapotromláshoz, a panaszok felerősödéséhez és diéta idejének növekedéséhez vezethetnek.

Természetesen nem a diéta az egyelten megoldás az adott problémára. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az egyik legegyszerűbb módszer, nem beszélve arról, hogy abból a 800-1000 hónapból – amit jó eséllyel itt töltünk – 6-18 hónapot az egészségünknek szentelni nem nagy áldozat.

Ha kedvet kapott, írjon bátran, kérdezzen tőlünk!

 

Dr. Antal Péter Miklós
Szent Lukács Alternatív Terápiás Rendelő (www.szentlukacsrendelo.hu)

(A példákban szereplő tejtermékkel kapcsolatos gondolamenet önkényesen lett kiválasztva. Semmi esetre sem jelenti, hogy mindenkinek ezzel lehet zavara.)

 

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!