Diéta – gyakori kérdések és félreértések 2.

papr_leadAz előző bejegyzésben elkezdtük megbeszélni, hogy mit értek diéta alatt, illetve milyen félreértések szoktak felmerülni a gyakorlati teendők során. Folytassuk ezeket.

2.  A diétázóktól nagyon gyakran hangzik el ez a mondat: ’Pedig csak kicsit szoktam fogyasztani.’ Annak, aki diétázik, nagyon gyakran mondja a család vagy a barátok, hogy: ’Csak egy falatot egyél.’

Nézzük mi a baj ezekkel.

 Éppen az előző bejegyzésben említettek miatt nagyon kell ügyelni arra, hogy a diéta során a zavart okozó élelmiszert 100%-ban kiiktassuk.

De mi lesz a nagyszülőkkel, barátokkal, rokonokkal, akik sorozatosan fognak bombázni (vagy bombázhatnak) minket, diétázókat azzal, hogy ugyan már mit vagy olyan finnyás, csak egy falatot egyél, az nem árthat.’ Vagy ’csak egy csipetet tettem bele’.

paprEgy erős paprika esetében tudjuk, hogy egy falat is számít.

Nincs más, szükséges nekik elmagyarázni, hogy miért fontos az, amit csinálunk. Fontos megérteni és megértetni, hogy az egészségemért teszek többet, mint korábban.

Ha nem sikerül 100%-ban kiküszöbölni az tiltott élelmiszert, akkor semmiképpen nem várhatok 100%-os javulást. Lehet, hogy a tünetek nagy része megszűnik, javul vagy jelentősen jobban leszek, de tartós siker, csak egy 100%-os és kellő ideig végzett diétával lehetséges.

Persze a cél, hogy ki meddig szeretne eljutni az egészségi állapotában a gyógyító és a gyógyulni vágyó olvasatában más és más lehet.

Előttem – mint orvos előtt – az a cél lebeg, hogy úgy szüntessük meg a panaszokat, hogy minél hosszabban, minél stabilabban legyen jól az illető. Adott esetben egy jól sikerül diéta után, akár vissza is térhessen a korábban tiltott élelmiszerhez. De ehhez nem elegendő egy hébe-hóba végzett rövid kis diétácska!

Következő gyakori kérdés, ami el szokott hangzani:

3. Miért diétázzak, hiszen a vérlabor, terheléses-kilégzéses teszt nem mutatott élelmiszer intoleranciát?

Erre a legelső dolog, ami eszembe szokott jutni, hogy ’persze, hogy nem mutatott semmit, ezért jöttetek hozzám’.

Kérem Önöket, ne értsenek félre, semmi nagyképűség, vagy kivagyiság nincs ebben. Érdemes észben tartani, hogy a rendelőben megforduló páciensek nagyon nagy százaléka már túl van az összes hivatalos kivizsgáláson, akár állami, akár magánrendelőkről legyen szó. Adott esetben a leletek negatívak. De mégis van tünet. Ennek megfelelően a fásultság és a reményvesztettség elég gyakori szokott lenni. Talán a gyógyulásba vetett hitet, hogy lehetek újra egészséges, a legnehezebb visszaadni.

Ha egy felületet szeretnénk megvizsgálni, akkor azt nézhetjük nagyítóval is, és nézhetjük mikroszkóppal is. A két vizsgálati mód adta kép nem is fog hasonlítani egy másra. Akár még arra sem fogok rájönni, hogy ugyanazt a területet nézem, csak más-más módszerrel. Egyik sem jobb módszer a másiknál. A két vizsgálat más-más információt szolgáltat, ezért egyiket is másikat is más-más dologra fogom tudni felhasználni.

Így van ez a szóban forgó vizsgálatokkal is. Hiába nem találok semmi a kilégzéses teszttel, attól még egy másik módszerrel megtalálhatom a panasz mögött meghúzódó élelmiszert. Ezáltal a tünet kezelhetővé válik.

A sort folytatjuk még, mert korántsem értünk a dolgok végére. Ha kedvet kapott, írjon bátran, kérdezzen tőlünk!

 

Dr. Antal Péter Miklós
Szent Lukács Alternatív Terápiás Rendelő (www.szentlukacsrendelo.hu)

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!