Diéta – gyakori kérdések és félreértések 1.

dok_leadNézzük mit is jelent számomra az a kifejezés, hogy diéta, valamint sorra vesszük a leggyakoribb félreértéseket, amelyek, akár a diéta abbahagyásához vezethetnek.

Először is egy rövid gondolatébresztő azoknak, akik nem olvasták az első bejegyzéseket.

Diéta alatt a Szent Lukács Alternatív Terápiás Rendelőben egy olyan módszert értek, ami egy előzetes vizsgálattal (anyagcsere vizsgálat – MORA III típusú biorezonanciás géppel) megállapított, a panaszok hátterében meghúzódó, élelmiszerrel kapcsolatos zavar jelent. Vagyis nem egy önkényesen, mondhatni hasra ütés szerűen kiválasztott diétáról van szó, hanem a panaszok (panasz bármi lehet, nem csak emésztőrendszeri probléma) hátterében meghúzódó alapélelmiszert keressük meg.

Alap élelmiszer az az élelmiszer, ami a probléma gyökerét alkotja, az az élelmiszer, amire a tünetek (több tünet esetén, akár az összes tünet) időrendi sorrendben felfűzhetőek.

  1. Milyen tünetek hátterében állhat étrendi zavar

dokGyakorlatilag bármilyen. Ezt talán a legfontosabb megérteni, hogy nem kellenek gyomor-bélrendszeri panaszok ahhoz, hogy egy élelmiszer összefüggésbe hozható legyen az adott problémával. A probléma forrása abból ered, hogy van egy élelmiszer vagy élelmiszer összetevő, amit a szervezetem nem tud azokra az alap építőelemekre lebontani, melyek a szervezetemet táplálnák; hanem pont ellenkezőleg, olyan részek képződnek az élelmiszerből, amik az egészséges életműködést elterelik egy kóros irányba. Ezeket a kóros részeket Dr. Hans H. Reckewek óta homotoxinnak hívjuk.

Tünet pedig mindenkinek egyénileg jelentkezik azokon a területeken, amelyek alkatilag egy kicsit gyengébbek, sérülékenyebbek. Egyszerűbben megfogalmazva, eszem valamit 2-5-10-20 év óta, amiről fogalmam sincs, hogy a problémáim hátterében állhat. Éppen ezért a diéta nálam azt jelenti, hogy nem eszem meg azt, ami kimutathatóan zavart okoz.

Nézzünk egy pár területet, hol az élelmiszerrel kapcsolatos zavar felütheti a fejét:

– Allergiák: légúti (parlagfű, pollen, por), bőr (csalánkiütés), emésztőszervi (laktóz érzékenység, eper, mogyoró)

– Bőr és függelékeinek gyulladása: pattanás, ekzema, pikkelysömör, hajhullás

– Légúti gyulladás: asztma, hörghurut, arcüreg és fülgyulladás

– Emésztőrendszeri gyulladás: reflux, vékonybél- és vastagbélgyulladás

– Ízületi gyulladás: sokízületi gyulladás

– Szív-érrendszeri problémák: magasvérnyomás, érelmeszesedés

– Visszatérő húgyúti gyulladások

– Nemi szervek gyulladása: visszatérő nőgyógyászati  gyulladások, prosztata gyulladás

– Daganatok

Egy helytelen élelmiszer-lebontás során a szervezetem folyamatosan olyan anyagokat termel, amelyek még inkább kibillentik az egyensúlyi állapotból. Ha megakadályozom az élelmiszer bejutását, akkor természetesen a homotoxinok képződés is megáll (hiszen a forrásuk, a szóban forgó helytelenül lebomló élelmiszer).

Ebből most már az is érthető, hogy csak a null-diéta hozhat megfelelő sikert. Vagyis 100%-ban el kell kerülnöm a zavart okozó élelmiszert. Ha sokat viszek be, sok homotoxin képződik; ha kevés tiltott élelmiszert viszek be, akkor kevesebb homotoxin képződik, de mégis csak képződik. Ez már pont elég ahhoz, hogy ne hozzon teljes sikert a diétánk.

Pont ez a szigor, ami segíteni fog a diéta során, és pont ez a szigor az, ami megnehezíti a diétát. Ugyanis nem elegendő 1-2 nap vagy hét a sikerhez, bár hetek, hónapok alatt látványos javulást lehet elérni. A tartósabb sikerhez több mint 6 hónap szigorú diéta szükséges, ami pusztán egy élelmiszer, vagy élelmiszer összetevő elkerülését jelenti. Azét, ami kimutathatóan panaszt okoz.

Dr. Antal Péter Miklós
Szent Lukács Alternatív Terápiás Rendelő (www.szentlukacsrendelo.hu)

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!