Delírium trémensz Belgiumban

del_leadHa a sörnek országot kéne választani, akkor Belgium lenne a legmegfelelőbb hely, mert bár területe háromszor kisebb, mint Magyarországé, mégis közel 130 sörgyárral rendelkezik. Nem vagyok se kis, se nagy sörfogyasztó, ezért a következő rövid sör-kalauz, részben sörkedvelő férjemtől, részben pedig a brüsszeli “Delirium Trémens” taverna tulajdonosától származik.

 

 

Minden, amit a sörről tudni kell

A belga sörök a legváltozatosabb formákban készülnek, a szokványos világos láger sörtől a lambic típusú, spontán erjedésű sörökön át a flamand vörösig (színeiben pont olyanok, mint a belga zászló!). A mai Belgiumban az Inbev és Alken Maes a legnagyobb sörfőzdék, de rajtuk kívül még 130 sörfőzde működik a mega nemzetközi cégektől a kis, családi vállalkozásban üzemeltetett mikrosörfőzdékig, ahol kb. 800 sörfajtát állítanak elő rendszeresen, de az egyes alkalmakra készített, különleges söröket is ideszámítva, a belga sörfajták száma eléri a 8700-at. Sokszáz sörház saját sörfőzdével található szerte az országban, melyek neve egyébként café-kávéház, ahol a sörök óriási választékától hanyatt esünk, s hogy teljes mértékben élvezhessük, minden sört másfajta pohárban, legtöbbször ideális hőfokon tesznek elénk (ez általában pincehideg: 8-15 C avagy 46-59 F) fel. A sörök nagy többsége üvegben kapható (de persze a vendéglőkben ott vannak a csapolt sörök, a pilznerek és az épp akciós sörök). Belgiumban a sörházak százai szinte éjjel-nappal nyitva tartanak, a leghíresebbek: a Bier Circus, a L’Atelier, a Chez Moeder Lambic és a Delírium Café Brüsszelben, a Kulminator és a ‘t Oud Arsenaal Antwerpenben, a De Garre és a ‘t Brugs Beertje Bruggében, a Het Hemelrijk Hasseltben és a Het Waterhuis aan de Bierkant, a Hopduvel és a Trappistenhuis Gentben.

 

2Látogatás a Delirium Tremens-ben

 A Délirium Tremens bár nemcsak azért népszerű, mert Brüsszel belvárosában van, hanem mert állítólag a legtöbb sörfajtát forgalmazza a világon. A taverna egyébként egy kis mellékutcában található az Impasse de la Fidélité/Getrouwheidsgang utcán, párszáz méterre a Grand Place-tól (a Pisilő kislány, alias Jeanneke Pis szoborral pontosan szemben van a bejárata). Mielőtt a Halasok utcáján keresztül a Szt. Hubertus galériához érnénk, balra kell fordulni, s ahol egy kék mezőben, rózsaszín elefántot ábrázoló cégtáblát látunk, jó helyen járunk, ott van a Delírium Trémens taverna. Belépve, mindjárt balra, a sörfőzéshez használt rézüstök mellett/között megtudhatunk egyet-mást a Delírium Tremens születésének történetéről: “Az első palackok kibocsájtására 1989. december 26.-án került sor. A Melle városban gyártott sörkülönlegesség hamar népszerű lett, mert a Delírium az ún. tripelsörök közé tartozik, ami azt jelenti, hogy három különféle élesztővel készül. Aranysárga, néha barna színűek, és többszörös érlelés után kerülnek csak palackba, ezért nevezte a nagy költő, Baudlaire: kétszer ivott sörnek! A Delírium sörök komplex, gyümölcsös és komlós ízűek, az utóízük egy kicsit kesernyés. 3 fajtája létezik: a világos Delírium Tremens, aztán a sötét éjszakai “testvére” a Delírium Nocturnum (melyben ötféle maláta van + aroma), a harmadik pedig a Delírium Noel (a “karácsonyi részegség”, egy 10 fokos, fűszeres sör).

5Külön figyelmet érdemel a Delírium üvege is, amely szándékosan hasonlít a kölni kerámiákra (valójában egy sima barna üveget átfestettek fehérre). További adatok a Delírium sör karrierjéről: 

– 1992-ben megalakult a “Confrerie van de Roze Olifant” (A Rózsaszín elefánt testvériség), melynek célja a Delírium Tremens és a többi melle-i sör reklámozása volt. 
– 1998-ban a Delírium megkapta a “Világ legjobb söre címet” a World Beer Championships versenyen Chicagoban (Illinois állam, USA). 
Stuart A Kallen: Complete idiote’s guide to beer című könyvében (a komplett idióták sörkalauza) a világ 50 legjobb söre között tartja számon a Delírium tremens-t. 
– 2004 januárban a Delirrium Trémens bár, 2,004 különböző sörfajtájával bekerült a Guinness rekordok könyvébe.
A tavernáról még annyit, hogy amikor beléptünk, úgy éreztük magunkat, mintha a Sör Birodalmába csöppentünk volna. A falakon nemesi címerek helyett belga és külföldi söröket reklámozó vintage táblák függtek, a plafonra szegezett kerek és ovális alakú bádogtálcák pedig nemcsak ötletesek voltak, de rusztikus hangulatot árasztottak. A belga sörök mellett egyébként 60 különböző ország söreiből is válogathattunk. A férjem a Rochefort 8-cal kezdte, majd a St Bernardusszal folytatta, ezután a Palm következett, a főkedvencével az Orvallal keverve, ami után egy kis Gueuze-t eresztett le a torkán, végül a Chimay-t. De a szöveg helyett beszéljenek inkább a képek!

Még néhány adat: 2006-ban az átlagos belga sörfogyasztás, fejenként 86 liter volt, ami jelentős visszaesés az 1993-as 108 literhez képest, de ugyanakkor ebben a periódusban a belga sör kivitele 4 millió hektoliterről 10,6 millió hektoliterre nőtt. 
2011 júniusában, a Mont des Cats szerzetesrend egy újfajta sört bocsájtott ki.

Spajzgirl

Véleményét szívesen várjuk!