Csíramálé

A búzacsíra magas vitamin- és ásványianyag tartalmának köszönhetően nagyon hasznos tápanyag, különösen a téli hónapokban. Régebben böjti ételként fogyasztották. Jókai Mór is megemlíti Aranyember című regényében a “fenséges, mézédes csíramálé”-t.

Hozzávalók:

  • 1 liter búza
  • víz
  • cukor
  • liszt

A búzaszemeket kiválogatjuk, és jól megmossuk. A vizet leöntjük róla, majd a búzát jól megrázzuk és egy éjszakán át állni hagyjuk. A megszikkadt búzát tálcára öntjük úgy, hogy csak félig legyen, és a tálcát kissé megdöntjük. Ezután a búzát vízzel locsolgatjuk úgy, hogy minidig nedves legyen, de a víz ne álljon meg rajta. Az egészet egy hétig langyos helyen tartjuk, és rendesen locsolgatjuk.

Egy hét múlva, amikor már kb. 4 cm-es csírája van szétmetéljük, majd húsdarálón kétszer ledaráljuk. Az első darálás után tálba tesszük, vizet öntünk rá, utána leves szűrőn átszűrjük, majd újból ledaráljuk a búzát. Ezt követően ismételten kimossuk. Ha nem túl édes a kapott lé, tegyünk bele cukrot. A mosás után kapott leveket összeöntjük egy fazékba, lisztet teszünk bele, hogy sűrű legyen. Az egészet zsírozott tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

Véleményét szívesen várjuk!