Csiga-biga, gyere ki!

csiga_leadAz élet körforgása: a csiga megeszi kertünkben a veteményest, mi meg „bosszúból” megesszük a csigát. De vajon hogyan készítsük el?

Ételkészítésre a kertjeinkben „száguldozó” éti csiga alkalmas, a meztelen csiga vagy a lapos csiga nem!

Az éti csigákat összegyűjtjük, és fedeles, de azért szellőző vödörbe zárva 3 napig éheztetjük. Ez azért kell, hogy kitisztuljanak. Ezután folyó vízzel egyenként alaposan megmossuk, és mindet forrásban lévő, enyhén sózott vízbe zúdítjuk. 10-15 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük. Ezután hústűvel vagy csigavillával a csigahúst a házából kipiszkáljuk. A csigahús fekete részét magyar módi szerint levágjuk, így tisztítjuk meg a puhatestűt, ám a franciák azt mondják, pont ebben a fekete részben van a csiga íze, és nem a talpában. Ezért ők a fekete rész aljánál újjal megnyomják a csigahúst, így távozik a csigából a béltartalom, ellenben a fekete rész megmarad. Az így előkészített csigahúst azután váltott hideg vízben átöblítjük. Hogy leforrázzuk e még egyszer, ízlés dolga.
Következhet a főzés, amire két változat is van. A hagyományos és egyben lassabb megoldás, amikor a csigahúst egy lábasba szórjuk, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi, fölforraljuk, keletkező habját leszedjük. Fehérborral ízesítjük, megsózzuk, egész borssal, fokhagymagerezdekkel, fölkarikázott vöröshagymával, szegfűszeggel, babérlevéllel és kakukkfűvel fűszerezzük. Belekarikázunk néhány sárgarépát és petrezselyemgyökeret, lefödjük, és a csigahúst kis lángon 2,5-3 óra alatt puhára főzzük.
Célszerű megkóstolni, hogy jó-e, mert a csiga húsa komiszul kemény, nehezen puhul. Ha kész, leszűrve hűlni hagyjuk. A másik módszer lényegesen egyszerűbb és gyorsabb. Minden hozzávalót kuktába töltünk, és a csigahúst a forrástól számított 30-35 perc alatt puhára főzzük. A levében hűlni hagyjuk. A gyorsaság mellett az is előnye a kuktás főzésnek, hogy jobban benne maradnak az ízek a húsban. Amíg a csiga puhul, a csigaházakat mosószeres vagy szódabikarbónás vízben kifőzzük, fertőtlenítjük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, száradni hagyjuk. Az így megfőzött csigahússal készíthetünk ételeket, illetve kiporciózva — általában egy tucatot számítva fejenként — zacskóba rakva mélyhűthetjük is. Utóbbi esetben tüntessük föl a zacskón a készítés napját és a felhasználhatósági időt, ez utóbbi kb. szűk egy év.

 

Burgundi csiga

 

csiga1Hozzávalók:
4 tucat főtt éti csiga
a fűszervajhoz:
15 dkg vaj, fél-fél csokor petrezselyem és metélőhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, kb. 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, pár csepp konyak
a tálaláshoz:
szeletelt fehér kenyér, száraz fehér pezsgő

 

1, A csiga előkészítését lásd a fentiekben. A fűszervajhoz a puha (szobahőmérsékletű) vajat habosra keverjük, a fölaprított petrezselyemmel és metélőhagymával meg a zúzott fokhagymával fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk. Pár csepp konyakkal pikánsra ízesítjük, és tehetünk bele fölaprított turbolyát is, ezt főleg finom illata miatt.

2, A fűszervajat egy cső nélküli habzsákba töltjük, és mindegyik csigaházba nyomunk belőle egy keveset.
Belerakunk egy-egy főtt csigát (fölaprítva is lehet, illetve ha kicsi a csiga, akkor tehetünk bele kettőt is), végül a nyílást vajjal lezárjuk, s hűtőszekrénybe rakjuk.

3, Sütéskor a töltött csigákat üregükkel fölfelé csigatálba (ez egy speciális, sokmélyedéses tálalóedény) rakjuk. Ennek híján egy tepsire vastagon sót terítünk, és ebbe ültetjük bele a töltött csigákat, amik a sónak köszönhetően nem borulnak föl, nem folyik ki a tartalmuk. Forró sütőben (lehet grillsütőben is) 5-6 perc alatt átforrósítjuk. Pirítóssal és jól behűtött pezsgővel kínáljuk. Úgy szokás enni, hogy csigaollóval megfogjuk házastól a csigát, majd a csigavilla segítségével a vajas csigát a pirítósra átkaparjuk.

 

Jó tanács

– Aki meg akarja kóstolni, de nem akar bíbelődni vele, jó ha tudja, hogy fagyasztva készen kapható. Ebből következik, hogy a frissen készített, s fűszervajjal a házába visszatöltött csiga is lefagyasztható.

 

4 főre
Elkészítési idő: 4 óra + a csigák éheztetése
Egy adag: 488 kcal

Véleményét szívesen várjuk!