Botos kölönte halfesztivál a Konstanz tónál

halfeszt_indexVégre megtudtam, hogy mi a titka annak, hogy a Konstanz tó körüli városok nem reklámozzák magukat, nem adnak hírt fantasztikus programjaikról (Bregenzben-úszó opera, Friedrichshafenben a Led Zeppelin léghajó és múzeum), a szórakozási lehetőségekről. halfeszt1Minderre akkor jöttem rá, amikor Münchenbe költözésem után 4 évvel végre elszántam magam egy Konstanz tavi körutazásra. Meglátni és beleszeretni a német Riviérábamindössze egy pillanat műve volt, de rajongásom azóta is tart, mert akárhányszor valamelyik kozmopolita városban vagy faluban kötök ki, felér egy kincsvadászattal. A legutóbbi látogatásom során fedeztem fel pl. aGroppenfasnacht hagyományt, magyarul a Botos kölönte halfesztivált Ermatingenben (Svájc). Éppen időben, mert az Unter tónál lévő halászfaluban az idén ünneplik a tavaszköszöntő és halászfesztivál 600 éves évfordulóját, melynek egyik különlegessége, hogy hivatalosan ezzel az eseménnyel fejeződik be a karnevál szezon, de nemcsak Svájcban, hanem az egész világon. Ermatingenben ugyanis minden évben, pontosan 3 héttel húsvét előtt rendezik meg a jelmezes felvonulással egybekötött ünnepséget. Az idei, mint már említettem extra különleges lesz, mivel 600. alkalommal kerül sor rá (2015. március 15-én), ahol 1,200 szereplővel és átlagosan 15,000 néző jelenlétében majd a processziót egy óriás Botos kölönte vezeti, őt követik a különböző helyi halászegyesületek, a tavasz szimbólumai, a tündérmesékből ismerős figurák, végül különböző tánc és zenecsoportok. Az év abszolút utolsó farsangján aztán a halételek gazdag választékában tobzódhat az ember, a sör helyett meg a finom, bódeni tavi borokban. A felvonulás egyébként csak egy része a folklór fesztiválnak, mert hátra van még az év utolsó karneváli éjszakája, a Beizenfasnacht (“Pácolt”-lakkozott maszkok bálja), meg a “Lumpenbál”, a híres kacat vagy rongyos bál.

halfeszt_logoA régi krónikák szerint a halfesztivál kiötlője XXIII. János pápa volt, aki 1414-1418-ig Ermatingenben élt száműzetésben. Itt tartózkodása idején ugyanis annyira megszerette a botos kölönte nevű halat, hogy később pápaként sem felejtkezett meg a városról és tetemes pénzösszeget bocsájtott a város vezetők rendelkezésére a Groppen fasnacht (“Groppe” botos kölönte) megünneplésére. A világon egyedinek számító halászhagyományok sajnos mára már kihaltak, de a halételek százféle módon való elkészítését a régi feljegyzések alapján szerencsére sikerült megőrízni az utókor számára.

 

 

 

Halak a gourmé asztalon

halfeszt2A botos kölönte fesztivál napján 160 Segiman (halászember) és néhány Segifrau (halászasszony) már kora hajnalban kimegy a tóra jellegzetes, fekete, laposfenekű hajókon, a “Segi”-n. Hálóikat bemerítve, vagy szigonyokkal felszerelkezve pisztrángra, sügérre, Eglire vagy Kretzerre-,a csak a Konstanz tóban élő csapósügérre, angolnára, csukára “vadásznak”, egyébként kb. 35-féle fehérhúsú hal akad ilyenkor horogra. Míg 30-34 évvel ezelőtt, a túlfertőtlenítés következtében kihalás fenyegetett sok halfajtát a tóban, a belemosódott foszfát meg az elalgásodás miatt. Igaz, hogy a csuka állomány megsokszorozodott, viszont a mára védetté nyilvánított maréna (Felchen-lazacfajta) majdnem kipusztult. A víz, a foszfáttartalom miatt ráadásul tápanyagokban szegényebb lett, melynek következtében a sügér lassabban növekedett, és a fehér húsú halak száma csökkenő tendenciát mutatott. A halászegyesületek összefogása, fáradtságos munkája azonban meghozta gyümölcsét, a foszfát színt tíz év alatt 2/3-ra csökkent és a tó ökológiája is lassan helyreállt. Ez akkor derült ki, amikor a Felchen, a maréna újra megjelent. Ma már nagyon kevés hal kel ki ikrából a Bódeni-Konstanz tóban, helyette a szakemberek hét haltenyészetben/keltetőkben inkubálják a halikrákat. A marénát, csukát, hegyi lazacot és tavi pisztrángot többnyire már néhány hetes korukban beengedik a tóba (Reichenauban már 1927 óta így csinálják), így az utóbbi 10 évben tízszeresére nőtt a halállomány, ami persze rettenetesen jó hír a halétkek rajongói számára: egy burgonya ágyon pihenő medvehagymás vajban pirított maréna bearanyozza a napot, vagy egy házilag füstölt tavi pisztráng, csapó-sügér filé mandulával, mindenképpen megér egy Konstanz-tavi látogatást.

Véleményét szívesen várjuk!