Boldogság = Jóféle hús, egy remek rizsfajta és friss zöldség

riz_leadAzzal azért legyünk tisztában, hogy ami annak idején (de sok helyen még napjainkban is) “A”-s, ne adj Isten “B”-s rizsből főzött egytálétel elénk kerül(t), az nem rizottó!

A rizottót nem lehet akármilyen rizsből elkészíteni!!!
A jó rizottófajta gömbölyű szemű (Arborio, Carnaroli, Vialone nano). A szakaszos, mindig csak kevés folyadékban történő főzés során a rizsszemek külső részéből a keményítő kezd kiválni (a belső része keményebb marad (al dente) – az úgy jó!).

Ettől lesz a rizottónk krémes, picit főzelékszerű/állagú, na meg a vajtól és a parmezántól, amit az utolsó percekben adunk hozzá.
A főzés során a rizst folyamatosan keverni, a rizsszemek által felszívott párolólevet (alaplevet) pótolni kell!

ALAPLÉ: előre megfőzött zöldségekből és/vagy hal,-húsfélékből készített (ízesített) főzőlé. A vízet, vagy más főzőfolyadékot helyettesíti.

AL DENTE: olasz kifejezés(általában rizsre, tésztafélére),nem teljesen megfőzött. Harapható, fogravaló.

Sertésszűzérmék vágottbab rizottóval

Elkészítése:
rizA rizottórizst egy kevés olívaolajon, finomra vágott vöröshagymán és reszelt zelleren lepirítottam, némi fehérbort öntöttem rá, amit elpárologtattam. Alaplével szakaszosan megpároltam.

A vágott sárga hüvelyű babot vajon megfuttattam, sóval, zúzott fokhagymával ízesítettem, petrezselyemzölddel megszórtam. A rizshez kevertem.

A sertésszűzet megtisztítottam, majd a törzsét három egyenlő részre osztottam, durva sóval, borssal ízesítettem. Egy serpenyőben némi olajon körbesütöttem, majd tepsibe tettem. (190 fokon 8-perc volt az én sütőmben a vastag szűzderéknek). A hús rózsaszín,szaftos maradt, nem száradt ki.
Sütés után 2 percet pihentettem, s csak azután vágtam fel a tálaláshoz.

A visszamaradt olajba mustárt pirítottam, zöldborsot, babért adtam hozzá, egy kevés alaplével összeforraltam. Így a mártásunk kész!

A szűzérméket a rizottóra helyeztem, füstölt, reszelt sajttal díszítettem.

Jó étvágyat!
ManoChef

Facebook: ManoChef és a bárányfelhők

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!