Beteges egészségmánia

15210101_s_leadAz ortorexia 1.

Kevéssé ismert, paradox módon az egészségtudatosokat veszélyeztető táplálkozászavart fogok most bemutatni. Az ortorexiát (még) nem ismerik el evészavarnak a pszichiáterek, de minden kritériumában megfelel a táplálkozászavar-minősítésnek: abnormális viszony az evéshez, ami az egyént veszélyezteti.

 

Az ortorexiás személy szélsőségesen egészségtudatos. Radikális diétát folytat, léböjtöl, vegán, nyerskoszt-evő, vagy paleolit – mindegy, mit választ, a végletekig viszi azt; nem hajlandó semmi mást megenni, csak azt, ami a diétája szerint megengedett. A legtöbben időről-időre, főleg a bikiniszezon előtt diétába fognak, de alig várják, hogy végre fagyizhassanak – az ortorexiás állandóan diétázik, és iszonyodik a fagylalttól. Attól tart, ha „vétkezne”, megrendülne az egészsége. Így válik egy egészségi állapotot javítani hivatott, szakemberek által összeállított diétás étrendhez való ragaszkodás egészségtelenné: Az ortorexiás foggal-körömmel ragaszkodik az előírásokhoz, amelyekben vakon hisz; és inkább nem eszik, ha nem juthat a megengedett, „tiszta” táplálékhoz.

15471770_s_A speciális diétáknak megfelelő étrend összeállítása rendkívül sok energiát kíván meg az ezt követőtől. Mivel nincs minden utcában paleolit/nyers, bio/ vegán, stb. speciális élelmiszert árusító bolt, kénytelen hetekre előre gondolkodva bevásárolni, de pl. a friss zöldségek nem is állnak el sokáig, így szabadideje jelentős részét azzal tölti, hogy ennivaló után jár. Ennek megfelelően társas élete is beszűkül, mert nem lehet vele beülni szinte sehová, és otthon is csak az ételével foglalkozik.  Ha nem sikerül beszerezni a megfelelő élelmiszert, az ortorexiás képes inkább koplalni, minthogy megegyen valami „szemetet”. Az éhségtől frusztrált ember türelmetlen, könnyen válik ingerültté. A vércukor leesése még figyelemzavarhoz is vezethet; autóban ülve így súlyos balesetek is előfordulhatnak. Az ilyen balesetektől eltekintve nem halálos betegség az ortorexia, viszont súlyos szociális izolációt eredményez, és károsan hathat az egészségre, ha tartósan megvon magától alapvető élelmiszereket.

 

 

Rekvényi Katalin

Véleményét szívesen várjuk!