Beszédes emlékek: Narancsos rizsfelfújt

m_leadMint a legtöbb finomságról, a rizsfelfújtról is elmondható, hogy édesanyámé volt az első, amiből ettem. Nagyon ízlett, így az lett a mérce felfújt “fronton” is!

Akkoriban mindig házi málnaszörppel ettük, hisz kéznél volt és imádtuk a sűrű gyümölcsfőzetbe tunkolni, a már egyébként is édes rizs falatokat.

Aztán később már magam is készítettem, variáltam, és …így készült el narancsos rizsfelfújt áfonyával:

Hozzávalók: kb. fél kiló rizs (40-50 dkg), 25 dkg kristálycukor, 1 cs. van.cukor, 4 tojás, 10 dkg mazsola, 1 db narancs, tej kb. 1l, víz 2-4 dl, (vaj-morzsa)

Elkészítése:
A rizst cukros tejben és vízben megfőztem, amit még vaníliás cukorral ízesítettem. Ha már “majdnem” megfőtt, (ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag puha a rizs,és már csak egy kevés folyadékot képes felszívni) hozzáadtam a mazsolát, félretettem hűlni. 4 tojást kettéválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgához adtam egy nagyobb narancs levét és reszelt héját.
mAmikor a rizs meghűlt, hozzákevertem a narancsos tojássárgákat, majd óvatosan a fehérjehabot is. Vajazott, morzsázott formába töltöttem, majd közepes hőfokon készre sütöttem. Vastagságtól függően a sütés 40-50 perc, de akár az 1 órát is meghaladhatja, ha a forma magas.

Sikerült vennem friss áfonyát, amit cukorszirupban “főzve”, adtam mellé:
1 csésze barna cukor, 1 csésze víz – ebből cukorszirupot főztem, hozzáadtam 2 evőkanál házi lekvárt. Simára keverve felfőztem, majd hűlni hagytam néhány percre. A végén beledobtam a megmosott, lecsepegtetett áfonyaszemeket. Kész!

Jó étvágyat!
ManoChef

Facebook: ManoChef és a bárányfelhők

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!