Bankos Grill

grill_leadNyári döbbenet: Hogy lehet az, hogy egy balatonparti étteremben, főszezonban nem tudok kártyával fizetni?!

Balatonpart. Messze a nagyvárostól, Siófok negyed óra vonattal. Ha késik. A főszezonban itt nyaralgattunk barátnémmal, a csendes, kisgyermekesekhez és nyugdíjasokhoz illő bungallók és hétvégi házak egyikében. Se diszkó, se shopping mall, se zaj, sebaj. Régi barátságunk történetében vissza-visszatérő elem ez a balatonparti nyaralás, ami nagy öröm a cseperedő gyermekecskéknek, és az őket megosztott figyelemmel terelgető anyáknak is. Eszter jó szokása, hogy meghív ide a családi nyaralójukba, így fele a gond, dupla az öröm a gyerekek körül. A nyaralás végén szerettem volna gesztus gyanánt meghívni őt vacsorázni egy helyi étterembe, hazafelé ballagván a fövenyről.

Első próbálkozásom egy ingyen koktéllal végződött, de vacsorához nem jutottunk. Fel sem merült ugyanis bennem, hogy nem lehet kártyával fizetni a vadiúj, elegáns, központi fekvésű étteremben. Trendi olaszos design, pazar étlap, wi-fi, gyerekeknek trambulinos játszósarok – én bébicsőszi teendőim alól szabadultan fellélegezve várom az italom, mikor kiderül, hogy nincs terminál. De legalább a koktélt megkaptuk vigaszdíj gyanánt. És a magyarázatot: azért nem lehet kártyával fizetni, mert még csak most nyitottak, nem érné meg nekik.  Aznap este mi lettünk volna az első vacsoravendégek.

grillA következő, patinás, évtizedes múltú vendéglő muskátlikkal körített kapuján belépve már rutinosan a kérdéssel kezdtük: Lehet kártyával fizetni? Ugyanis kápét nem hoztunk, a strandról jövünk. Helyet se kellett foglalnunk. Az üresen kongó étterem pincére ráérős nyugalommal, hosszas magyarázkodásba kezdett: Nincs, és nem is lesz itt kártyás fizetési lehetőség náluk, ugyanis nem éri meg. A bank ugyanis kifizetteti a tulajdonosokkal a szolgáltatás teljes éves díját, nem kegyelmez a szezonból élőknek. Ez a díj pedig kétmillió forint egy évre. Ennyi. Megtudtam még, hogy ATM-et se keressek, azt sem fogok találni a kis településen. Boltokban fizethetek kártyával, a fövenyen a cash flow, hehe.

Luxus- és gesztus-igényeimből alábbhagyni nem akarván betértem hát a boltba és megvettem mindent, ami megtetszett, az éttermezésre szánt kerethatáron belül. Végül kb. feleannyiért sokkal jobbat ehettünk-ihattunk, mint terveztük.

És lőn, szükség-luxus-vacsora grillen friss zöldekkel mediterrán módra:
Végy grill virsli híján hagyományos juhbeleset, tekerj rá szalonnát, a jobbik, húsos fajtából. Fogpiszkálóval rögzítsed a szalonnavégeket. Helyezd a grillrácsra, ha már megfelelő a parázs. A virsli tekercsek között hagyj ki kb. egy virslinyi részt, és tégy a tekercsekre egy-egy grillezni való (bármilyen tömörebb) kecskesajt-szeletet. Ha a sajt már olvadni kezd, kapd le, a virsliket pedig forgasd meg. Ekkor a résekbe fűszeres (pl. Vegeta Naturella) vajjal megkent cukkini szeletek kerülnek.

A salátához: balzsamecet, olívaolaj, ezeket összekeverem és fokhagyma-szeletekkel ízesítem, ebben fogom megforgatni a friss fejes salátát, majd jöhet bele a felkarikázott paradicsom, a friss metélőhagyma, a vékonyra karikázott paprika, a fekete, magozott olajbogyó, és a végén a krémes feta sajt, amit úgy kell eloszlatni a saláta egészében, hogy alig látható réteget képezzen a salátaleveleken.

Mindehhez a helyi kedvencem: balatoni juhfark száraz fehérbort ittuk, tisztán és hidegen.

Nem hiányzott az étterem.

 

Rekvényi Katalin

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!