Bánatháj, kóros elhízás

kover_leadEvészavarok 2. 

Az anorexia nervosa, vagyis a kóros önfogyasztás után ennek ellentettjét, a kóros elhízást, szaknyelven obesitast mutatom be Önöknek. Az elhízás korunkban olyan mértéket öltött, hogy vezető betegség-oknak tartják a közegészségügyi hatóságok. A WHO előrejelzése szerint, hamarosan súlyosabb problémát jelent, mint az alultápláltság, vagy a fertőző betegségek.

A magyar felnőttek 60%-a túlsúlyos, 27%-a pedig elhízott. És ez nem csupán esztétikai probléma. Számos súlyos, akár életveszélyes betegség fenyegeti az elhízott embereket. A túlsúllyal egyenes arányban nő a szív-és érrendszeri betegségek előfordulása, a magas vérnyomás, egyes daganatos betegségek, májkárosodás, zsíranyagcsere-zavar, sőt, a csontritkulás és természetesen a cukorbetegség kialakulásának rizikója is. A megnőtt terhelést egy idő után az ízületek is megsínylik, a krónikus mozgásszervi betegségek is előre megjósolhatók. Tehát mind az egyénre, mind a társadalomra (a társadalombiztosítást fizetőkre) nagy terhet rónak a fölösleges kilók.

kover2A definíció szerint az elhízás (obesitas, obezitás) olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam csökkenéséhez, illetve számos egészségi problémához vezethet. Elhízott az a személy, akinek testtömegindexe (rövidítve TTI, angolul body mass index, BMI) 30 kg/m2 felett van. (ld. Táblázat)

A kóros kövérség hátterében leggyakrabban a kevés testmozgás melletti túlzott kalória bevitel áll, de szerepet játszhat az elhízásban a genetikai hajlam, vagy egyes betegségek (pl. hormonzavar, pajzsmirigy-elégtelenség) is.

Pszichés tényezőkről szólva elsőként a zsíros, cukros táplálék önjutalmazó jellegét említeném. Evolúciónk során pozitívan szelektálódtunk ezekre. Az, aki több kalóriadús ételt tudott begyűjteni, és zsír formájában elraktározni, esélyesebb volt a túlélésre. Ma már a vékony emberek a sikeresebbek, de száz év kevés a generációk sora alatt beégetett ősi program felülírásához. Így a mai jóléti társadalom lakói a rosszullétig „raktároznak”.

Más oldalról megközelítve: az evés, mint önjutalmazás, hamar elvezet a „bánatháj” növekedéséhez, ha az egyetlen öröm a söröm, vagy a sütikém. Az evésbe menekülés az élet legkorábbi szakaszaiban megkapott feltétlen anyai gondoskodás emlékét idézi. „Aki engem szeret, az engem etet” – és ha senki sem szeret, hát majd én etetem magamat. Az ördögi kör pedig egyre szűkebbre zárul a terebélyesedő bánat-evő köré, akit így még többen csúfolnak majd az iskolában, és még kevesebben tekintenek vonzó partnernek, ha felnőtt.

A pszichés hátterű elhízás egyértelmű kapcsolatban áll a magánéleti stresszel, alacsony önértékeléssel, és a sikertelenséggel. Legújabb kutatások szerint az alváshiány is hozzájárul a túlevéshez, mert növeli az étvágynövelő gherin hormon jelenlétét és csökkenti a teltség-érzetért felelő leptinét.

koverA sikeres fogyókúrához fontos a kiegyensúlyozott étrend, a fokozott testmozgás és elegendő alvás mellett a szeretetteli, támogató környezet is – talán minden előbbinél nagyobb mértékben.

18,5–24,9 -> normál testsúly
25,0–29,9 -> túlsúly
30,0–34,9 -> I. fokú elhízás (enyhe)
35,0–39,9 -> II. fokú elhízás (középsúlyos)
     ≥ 40,0 -> III. fokú elhízás (súlyos)


 

Véleményét szívesen várjuk!