Az isteni kecskesajt

K1A kecskesajt kecsketejből készül, ez az egyik legegészségesebb tejfajta. Régebben gyógyító hatása miatt is alkalmazták, használták, (a kecsketej a tébécé gyógyításában nagy szerepet játszott). A kecske testsúlyának tízszeresét adja tejből. Rengeteg  vitamint tartalmaz, és könnyebben emészthető, mint a tehéntej.
A kecsketej forralás nélkül is iható, tejallergiát nem okoz. A kalcium, magnézium és foszfor aránya és felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb. Vastartalma háromszorosa a tehéntejének. Nagyon magas fehérjetartalma miatt  jó roborálószer.

A kecskesajt 40-45 %-os zsírtartalmú  meglehetősen markáns, erős, tömény ízű, ezért csak kevés kell belőle. A kecskesajtot főleg kis üzemekben, manufaktúrákban, jellemzően kézzel készítik. Hazánkban is egyre népszerübb, elterjedtebb, egyre többen foglalkoznak előállításával, például az Őrségben. A legnagyobb hagyománya Franciaországban van a kecskesajtnak. (Sokszor keverik juh- és tehéntejjel is).
Manapság rengete fajtát készítenek. Lehet nyers vagy pasztőrözött tejből készülő kecskesajtot kapni. A kecskesajtok íze az  enyhétől az igen erőteljes, már-már marós, csípős ízekig terjed.

Marinált cseresznye rukkolával, házi kecske sajttal

Friss, magozott cseresznye, balzsamecet, vágott koriander. Zsenge rukkola.
Morzsoljuk rá kecskesajtot. Délután a nagy melegben kellemes étek.

Jó étvágyat!
ManoChef

K2
facebook: ManoChef és a bárányfelhők

Véleményét szívesen várjuk!