Az élet sója, avagy stresszeljünk nyugodtan!

fcs_indMájus elején – a ballagáson túl, az érettségin innen – a 18 éves fiatalt tartalmazó családok költségvetése és idegállapota igencsak labilis. Bármilyen fejlett is az orvostudomány, a vizsgadrukkra nincs ellenszer: volt, van és lesz.

 Az érettségizni ballagó diákokat valószínűleg nem nyugtatja meg Selye János megállapítása, mely szerint a stressz normális élettani reakció, no meg az élet sója, hiszen tudjuk, hogy a sóval óvatosan kell bánni…

Emlékezzünk csak, 18 évesen milyen gyomorgörccsel vártuk az érettségit, amit persze, jól titkoltunk, és úgy tettünk, mintha félvállról vennénk az egészet.
Valljuk be, hogy szülőként se könnyebb. Mit tehetünk gyermekünkért ebben a nehéz időszakban az aggódáson kívül?
fcsHa elég ügyesek voltunk, úgy alakítottuk a dolgot, hogy az évente esedékes kéményseprői vizit éppen a matek érettségi előtti délutánra essen. Ha ezt elmulasztottuk, szerezzünk be számtalan kabalaállatkát és szerencsét hozó golyóstollat. A ráolvasáson és egyéb fortélyokon túl az is segíthet, ha nem most adjuk elő saját vizsgáinkról szóló, jól bevált rémtörténeteinket.
A legjobb hatásfokú feszültségoldás azonban kétségkívül a szeretetteli odafigyelés, a nyugodt légkör biztosítása. Fontos, hogy csemeténk megfelelően táplálkozzon, és elég folyadékot, teát, ásványvizet igyon. Készítsük el számára a csokoládé iható változatát!

Egyszerű, gyors forró csoki stresszoldásra

2 bögre (5 dl) forró csokihoz szükségünk lesz:
• 4 evőkanálnyi jó minőségű, sötét kakaóporra,
• 2 evőkanálnyi cukorra.
• 1 fél kávéskanálnyi étkezési keményítőre (esetleg lisztre)
• 5 dl tejre (vagy 4 dl tejre és 1 dl főzőtejszínre)
Egy lábasban vegyítsük el a kakaóport a cukorral és a keményítővel, majd a hideg tejjel keverjük csomómentesre. Öntsük hozzá a tejszínt is. Folyamatosan kavargatva lassan forraljuk fel, ügyelve, hogy ne fusson ki. Ha kézi habverővel keverjük, habos lesz.
Amennyiben energiabombát szeretnénk készíteni, a tej helyett tejszínt használjunk. Ízesíthetjük fahéjjal, chilivel, vaníliával. Tejszínhabbal tálaljuk.

csA munkafolyamat végén kíséreljük meg eljuttatni a címzettnek a folyékony csokit. Sajnos, az ajtó alatt, észrevétlenül becsúsztatott változat még nem létezik, ezért a szokásos módon kopogjunk be az ajtón, és lehetőleg láthatatlan üzemmódban csempésszük gyermekünk közvetlen közelébe a szénhidrát-utánpótlást. Az a legegyszerűbb, ha egyszerre két adagot készítünk a varázserejű csoki-italból.

Reggel, amint hamarosan hivatalosan is érett utódunk a ballagási kosztümben, illetve öltönyben feszengve kilép az ajtón, végre elengedhetjük magunkat. Készítsünk egy forró csokit, így nyugodtan stresszelhetünk tovább.

Véleményét szívesen várjuk!