Az arab menta tea titka és a new orleansi szöcske koktél

menta_leadMentával ízesített üdítőt 16 éves koromban ittam először Olaszországban. A nagy meleg ellenére sem esett jól a jégbehűtött, friss zöld mentával dúsított, fogkrémízű ital. A második “mentás” élményre San Franciscóban került sor, amikor Conny barátnőm egy brownie szelet mellé, forró menta teát kínált. A sütemény tetejére olvasztott After eight csoki csodát művelt. De ugye három a magyar igazság, ez ezúttal is bejött:


2003-ban, amikor Brüsszel belvárosában, egy nemzetközi nyelviskolában tanítottam, az volt a szokás, hogy minden év végét egy degusztálással egybekötött partival zártuk. Az EU parlament szomszédságában, a Luxemburg tér háta mögött, egy régi kastély tánctermében került sor az évzáróra, ahol minden országnak saját pultja volt. A nyelviskolától egy fix összeget kaptunk arra a célra, hogy hazánkra jellemző ételeket készítsünk. Helene, belga és Morgane nevű francia tanítványaim segítségével töménytelen mennyiségű fasírtot, tormás sonkás tekercset és körözöttet gyártottunk, a magyar nagykövet pedig szerzett nekünk paprikás téli szalámit, valamint jófajta magyar borokat.

A fogadás napján derült ki, hogy a 25 nyelv standjait nem ABC sorrendben helyezték el a teremben, hanem a nyelvek nehézségi foka szerint. Mi érdekes módon az arabok mellé kerültünk (miért nem a kínaiak mellé?). Mondanom sem kell, hogy hatalmas sikere volt a fasírtnak, nem beszélve a tormakrémmel töltött sonkatekercsekről friss briós közé csapva, meg persze a finom tokaji borokról. Amikor az első látogatási roham véget ért, Helenre bíztam a “boltot” és körsétára indultam, hogy megszemléljem a többiek étel-ital bemutatóját. Mivel az arab szomszédok az első pillanattól kezdve éhes pillantásokat vetettek a fasírtunkra (na meg ránk), először hozzájuk léptem és megkínáltam őket, viszonzásul egy pohár Tuareg teát kaptam cserébe. Nem tudom, hogy azért, mert éppen nagyon szomjas voltam, vagy mert a friss mentatea üdítőleg hatott rám, de életemben nem ittam ilyen finom teát. Juszuftól azonnal elkértem a receptjét, mire a következőket mondta tollba:

A teaivás ceremóniája az észak-afrikai és arab országokban ugyanolyan fontos, mint a japánoknál. Míg a főzés, mint a világ bármely háztartásában a feleség feladata, a vacsora után kínált tea készítése mindig a férfiak, legtöbbször a családfő dolga. Ő kínálja meg a vendégeket a legalább 3 pohár erős zöld teával, -amit kínai fekete teából főznek, -olyan sűrű lesz, mint a puskapor-, tette hozzá nevetve, és nagy mennyiségű friss menta levéllel meg rengeteg cukorral (legalább 5 kiskanál 1 kiskanál teafűhöz) ízesítik.

menta2A procedura: Először beleteszik a teafüvet a teáskannába, majd kevés mennyiségű forralt vizet öntenek rá. Ezután várnak kb. 20-30 másodpercet, nem többet, hogy a teafű kieressze magából a koffeint. Ezt az első levet egy másik teáskannába öntik és félreteszik, mivel később ezzel fogják süríteni a két, három ízben átforralt teavizet. Juszuf szavait idézve ez az első öntet fogja visszaadni a tea lelkét. Ezután kb. 1 perc múlva, forrásban lévő vizet öntenek a teafűre majd ismét leöntik/átöntik a vizet a másik kannába, hogy ne maradjon keserű utóíze. Ezt az öntögetést-öblítést többször megismétlik. Ezután újabb forralt vizet öntenek a teafűre, hozzáadják a friss mentaleveleket és felteszik a rezsóra főzni, még egy utolsó alkalommal. Amikor a víz egyet rottyan, leveszik a tűzről, állni hagyják 3-5 percet, majd poharakba öntik. Utána megint vissza a teáskannába (az eredeti első teáskannába). Végül összeöntik a két kanna tartalmát, hogy jól összekeveredjen az erős forralat, a gyengébb másod, harmad forralattal. Csak ezután ízesítik a cukorral. Végül magas sugárban öntve töltik bele a vastagfalú üvegpoharakba és elkezdik körbe adogatni a vendégeknek.

Az arab országokban egyébként kész teakeverék formájában is lehet kapni tuareg teát, amiben már benne van a menta szárított formában. Előnye, hogy sokkal kevesebb időbe telik az elkészítése, a hátránya viszont, hogy az íze-aromája össze sem hasonlítható a frissen forrázott menta teájéval. A kettő közötti különbséget kb. úgy lehetne jellemezni, hogy olyan mint a mirelit és friss zöldségből készült húsleves íze.

Mentával készült híres alkoholos italok a világ körül

A kykeon, julep, mojito, a Crème de menthe (menta ízű likőr) és a Szöcske néven ismert new orleansi desszert likőr a leghíresebb mentával készült italok.

menta3Kykeon: Mint minden, így a menta ízesítésű ital eredete is az antikvitás óta ismert. Az ókori görögök mentával ízesítették a kykeon nevű erjesztett árpa italukat, ami víz, árpa és pl. kecskesajt keverékéből állt (minden szigeten mást adtak hozzá). Homérosz Iliászából tudjuk, hogy a böjt idején a görög parasztok kedvelt itala volt. Az Odüsszeában pedig Kirké nimfa kínálja meg Odüsszeuszt és társait a kykeonnal, de nemcsak mézet tesz bele, hanem egy zabon élősködő élesztő gombát is, így Odüsszeusz és csapata azon nyomban disznóvá változik-magyarul hallucinálni kezd.

Egy másik eposzban Demeter istennő kapcsán olvashatjuk, hogy ugyan visszautasítja a vörös bort, de elfogadja a csombormentával ízesített kykeont. Görögországban létezett egy ún. eleusiniai misztérium nevű szertartás, ahol a résztvevők szintén ezt a kykeon italt itták, mégpedig a penészgombás változatot, amitől hallucinálni kezdtek. A legenda szerint ez volt az első ital, amivel a hősöket “kínálták” túlvilági életük kezdetén.

A grasshopper- szöcske italok
Louisana francia (New Orleans) negyedében népszerű ital a szöcske koktél, nevét almazöld színéről kapta. A recept szerint: 20 ml mentakrém likőrt, 20 ml fehér csokiból és kevés tejszínnel készítik, majd jégbehűtött pohárban kínálják. Egyébként New Orleansban ez a legnépszerűbb vacsora utáni desszert ital.
További változatai: Repülő szöcske, amibe vodka kerül a krémlikőr helyett. A barna szöcskénél, kávé helyettesíti a kakaót. A fagyott szöcske: 1 gombóc mentaízű fagylalt, 1 dl tejes turmix ital, mentás csokival a tetején.

Mentás julep
Mentás julep: Amerikában népszerű ez a bourbon whiskey, friss menta és cukor keverékéből készült ital. Először Londonban említette meg egy író 1803-ban, később Kentuckyban a derbyken vált népszerűvé, ahol a bourbont ginnel helyettesítették.

Mojito koktél
A mojito, kubai eredetű nyári ital, nem túl erős, alkoholos: fehér rum, cukor (cukornádlé), zöldcitromlé, ásványvíz és menta keverékéből készül. Az eredeti kubai recept fodormentát használ, vagy a menta egy népszerű fajtáját, a yerba buena nevű növényt. Készítésekor a cukorhoz (vagy sziruphoz) és a mentalevelekhez zöldcitrom levet adnak. Ezután a keverővel (angolul: muddler) enyhén összezúzzák a mentát, de csak annyira, hogy valamennyit kieresszenek a bennük lévő illóolajból. Ezután hozzáadják a rumot és gyorsan felkeverik, hogy a cukor feloldódjon és a mentalevelek felemelkedjenek az aljáról. Végül jeget és szénsavas vizet öntenek rá. A poharat mentalevelekkel és zöldcitrom szeletekkel díszítik. Több változata is létezik.

Spajzgirl

Véleményét szívesen várjuk!