Az angolok és a bifsztek

steak_leadA mai angol konyháról megoszlanak a vélemények. Laktató pudingok, lepények és kész! – így jellemzik a franciák lekicsinylően.

Gasztrosovinizmusukban azonban nem gondolnak arra, hogy sok, jeles gasztronómiai vívmány éppen Angliából indult el hódító útjára, pl. a 17. században onnan terjedt el a teaivás szokása, az angolok fedezték fel, hogy a megvajazott kenyérszeletek, a különféle hideg húsok vagy a kekszek és egyéb édességek milyen kellemesek egy csésze tea mellé. A fűszereket a 17. században az angol hajókon juttatták el Európa kikötőibe. Azon kívül Londonban már 1652-ben működött kávéház. Angliának köszönhetjük a patékat, pudingokat, amely marhanyelv, csirkehús, tojás, cukor, mazsola, citrom, narancshéj és sokféle fűszer bonyolult, de harmonikus együtteséből álló csoda, még a francia gasztronómusok is nagy elragadtatással beszélnek róla. Nem beszélve a pitékről, ami különben egy gyűjtőfogalom, az almás lepénytől, a tőkehal lepényig minden beletartozik.

steakAbraham Hayward (1801-1884), a híres angol gurmand jegyezte fel, hogy amikor Angliában időzött a magyar Eszterházy herceg és hatalmas lukulluszi lakomával traktálta vendégeit, már mindenki pukkadásig ette magát, mégis az utolsó fogásnál Dudley gróf így hördült fel: “Na és hol marad az almás lepény?” Aztán ne felejtsük el a szendvicset, aminek a kitalálása a szenvedélyes kártyajátékos Lord Sandwich nevéhez fűződik.

Na és akkor most jöhet a bifsztek! Az angol költők minden században szenvedéllyel énekelték meg, mondván, hogy “szent és szilárd pillére az angol társadalomnak, a legpuritánabb ember számára is a testi-lelki jólét alapja”.  Pedig az angolok nem érzelgősek, – hideg hús, fagyos társalgás, jeges fogadtatás, – kb. így jellemezte egy 19. századbeli diplomata az angol fogadásokat. Szerinte csak egy dolog tudta kihozni az angolokat a sodrukból, ha a bifsztek nem volt jól elkészítve! Angol népszokás szerint ugyanis felsőbb körökben ugyanúgy kellett beszélni róla, mint az időjárásról. A bifsztekről szóló magasröptű társalgás ma úgy kezdődik, hogy a pincér megkérdezi a vendéget, hogy uram vagy hölgyem, Ön hogy szereti: véresen, közepesen vagy jól átsütve? Ezután a pincér angolosan távozik, a vendégek pedig a feszült várakozás közben felidézik a felséges hús ízét. Amikor végre a pincér megjelenik a bifsztekkel, hirtelen megenyhül a hangulat és mindenki a felfedező izgalmával esik neki a bifszteknek.

A legfinomabb a jó minőségű vesepecsenyéből készült szték, amit 3 napig érlelnek, (well hung azaz jól kilógatott húsból), utána borssal, sóval bedörzsölik, lisztben meghempergetik, majd bő, forró vajban mindkét oldalán átsütik. Ezután répát tisztítanak hozzá, amit sós vízben kifőznek, vajban megpárolnak, reszelt szerecsendióval megszórnak. 2-3 perc után húslevessel leöntik, majd egy felvert tojássárgáját is hozzá kevernek. A marhahús szeleteket meleg tányérra teszik, mellé kerül a répa, amit finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálalnak és bearnaise szósszal (tárkonyos-mustáros vajas szósz) kínálják. Felséges.

Spajzgirl

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!