Aranypontyok és csokitölcsérek

cs1Tulajdonképpen a Rétimajori Halászcsárdába vittek minket a szokásos study touros busszal. És ott volt Novics György negyvennyolcszoros halászléfőző bajnok, és hiába, hogy a Velencei tó közelében voltunk, de mégis jó, ismerős volt a halászléje íze,

mert Novics úr – aki civilben ügyvéd – bajai, én meg ugye kalocsai vagyok. Vagyis nagyon elfogult, nagyon hazabeszélős a halászlével kapcsolatban, de hogy, hogy nem, mindig nekem lesz igazam.

Egész kis kastély ez a halászcsárda Rétimajorban, és ha bolyongunk benne, és egyszerre kinyitnak előttünk egy ajtót, amely látszatra ugyanolyan, mint a többi, egyszerre egy csokiműhelyben találjuk magunkat, aranyhalacskák, csigabigák, meggyecskék, cointreau-s krémmel töltött csokitölcsérkék és társaik között.

b5

A csokikat a ház úrnője készíti, Mocsár Eleonóra, aki dokumentumfilmes rendező-szerkesztő, és a filmkészítés mellett gyártja a gluténmentes finomságokat. A helyzet ugyanis az, hogy a „bolti” csokikban van ilyesmi, és ezért Nóri kislánya azokat nem eheti, mert gluténérzékeny. Nóri azért kezdett csokikat készíteni, hogy legyen olyan édesség a háznál, amit a kislány biztosan megehet.

cs3

De aztán megkedvelte a csokikészítést, és NOR 999 néven csokiműhelyt alapított. Azért választotta a három kilencest, mert ez az aranycsinálás száma. Nóri nem annyira enni és kóstolgatni szereti a csokoládét, inkább abban leli kedvét, hogy izgalmas formákat hozzon létre a belga alapanyagból és szépséges csomagolásokat is. Főkóstolója a férje, aki a Halászcsárdát vezeti, és aki ezen a napon vendéglátónk volt.
cs2

Nóri gyakran használ fel otthoni vagy helyi alapanyagokat: meggyet, málnát. Amikor az új, most készülő kóstolóterem ablakán kinéztünk, diófákat láttunk, és arról beszélgettünk, milyen diós csoki lenne finom. Nóri kedvence az a cointreaus krémmel töltött csokitölcsér, amit mi is megkóstolhattunk este a vacsoránál, de pálinkás és boros (tokajis) bonbonjai is vannak.

A legjellemzőbb motívuma az aranyhal, sőt az aranyponty, ebből aztán mindenféle méretű van, és mindenfélét rendelnek is tőle, hiszen a ponty ennek a tájnak a legjellemzőbb állat is egyben. Amit kóstoltam, abban a halacskában birskrém volt, nekem az ízlett a legjobban és egy csokikocka a tetején málnazselével.

Véleményét szívesen várjuk!