AKAROM, MERT MAKARON!

makaronindexJó sorsom a kezem alá vezényelte másfél évvel ezelőtt – angolból történő fordítás céljából  – azt a mesés kis könyvecskét, ami állítólag viharos gyorsasággal került az eladási listák lére, és azt beszélik, már nem is igen kapható. Nem néztem utána, de saját kiadóm igazgatója vajon miért szépítene a valóságon? Mit mondjak: isteni érzés, hogy jó alapból sikerült érthető, használható, szórakoztató magyarítást gyártanom :-)

makaron1

Nagyon sokan kérték, hogy legalább néhány próbareceptet tegyünk közzé ebből a kis makaron-bibliából, hát örömmel teszünk eleget a kiadó engedélyével olvasóink kérésének, me, néhány csodás oldal és fotó a páratlanul finom és divatos nassolnivaló, a makaron  készítés titkait az alapoktól a legkülönlegesebb változatokig megtanító, hibátlanul használható alapműből, amelynek szerzője a skót származású, Párizsban élő Jill Colonna.

 

– Lieberman Klára –

 

MAKARONŐRÜLET

Egy falatnyi Párizs

Franciaországban a színpompás párizsi makaronok csábító köntösben kelletik magukat a cukrászdák kirakataiban. Az ára viszont kétségkívül elegendő motiváció arra, hogy magunk lássunk neki az elkészítésnek.

Némi kísérletezéssel először a cukormennyiséget alaposan lecsökkentettem: éppen annyira, hogy a makaron autentikus megjelenését, selymes fényét megőrizzem. Számos variációmat a nagy mesterek receptjei inspiráltak, másokat én magam eszeltem ki a 24-29. oldali alaprecept felhasználásával, olykor szokatlan hozzávalókkal, de otthon jól kivitelezhető módon.

A diófélékre allergiások kedvéért kikísérleteztem a mandulamentes makaront (lásd 48. oldal), a dió ízére emlékeztető quinoa felhasználásával. A gyerekeim – legszenvedélyesebb kritikusaim – úgy nyilatkoztak, hogy szuperfinom!

Kiváltképp büszke vagyok „agyament” makaronjaimra. Az ízekben tobzódó fűszerek és az édes makaron házasságából létrejött végeredmény maga az ínyenc „ősrobbanás”. A Tikka Masala, a Cékla-retek vagy a Thai Zöld Curry makaron (lásd a 100., 103. és 105. oldalon) a vendégek számára étvágygerjesztőként és „pihentetőként” is igazi meglepetések lehetnek.

Az Alaprecept odafigyelést és pontos munkát igényel, de nem ördöngösség: egyszerű a „tészta” vagy a titokzatos csokoládé-ganache (ejtsd: ganázs) elkészítése is. Hamarosan érzékeled majd, hogy a klasszikus makaronok mesterévé váltál. Ekkor lépj a saját utadra: alkoss, variálj, kísérletezz új, különleges, egyedi kombinációkkal!

makaron2

Meglepő lehet, de itt nem működik a csésze-mérce! Azt ajánlom, ha még nincs, feltétlenül vásárolj egy digitális konyhai mérleget, hogy precízen ki tudd mérni a hozzávalókat. A recepteken felül számos tippel igyekeztem szolgálni a díszítéshez, tálaláshoz is.

Egy szó, mint száz, képes leszel káprázatos desszertkreációk megvalósítására is – „csupán” a makaronnak köszönhetően. Varázsolhatsz könnyed, pazar krémekkel megrakott, szezonális gyümölcsökkel ékesített, óriás makaronokat is. Hamarosan érezni fogod: határ a csillagos ég!

 

makaron3Coffee makaron

150 g bio tojásfehérje
100 g finomított kristálycukor 180 g mandulaliszt
270 g porcukor
Karamell és sárga ételszínező 100 g sózatlan biovaj
160 ml teljes tej (min. 3,5%-os) 2 evőkanál azonnal oldódó kávé 1 biotojás
20 g kristálycukor
20 g vaníliás pudingpor Néhány csepp kávéesszencia

Én tea mellé szeretem legjobban, de egy csésze kávéval is ellenállhatatlan. Az Assam vagy a Yunan tea még jobban kiemelheti a coffee makaron ízét.

A Café-Crème nem más, mint az frissen főzött, méregerős kávé egy löttyintésnyi forró tejjel, amit a franciák „vödörszámra” isz- nak reggelenként – ez a mi jumbo méretű bögrékből elkortyolt, elmaradhatatlan, reggeli tejeskávénk ottani megfelelője. Igaz, amikor bátortalanul megpróbálkoztam, hogy rendeljek egy Café-Crème-t – rendszerint kaptam egy finom kávét, de nyoma sem volt benne semmiféle krémnek!

• Az alapreceptet követve, a karamell és a sárga ételszínezőt a tojáshabhoz keverjük.

• A puha vajat habosra keverjük és félretesszük.
• A tejet megforrósítjuk, a kávét beleszórjuk, kevergetve felforraljuk. A tűzről

lehúzva hűlni hagyjuk.

• Közben mély tálban az egész tojást a cukorral és a pudingporral simára keverjük.

• A langyos, kávés tejet a tojásos keverékbe csorgatva, kézi habverővel simára dolgozzuk. Lábasba töltjük, és kis lángon, óvatosan melegítve, a habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük. (Tipp: vízfürdőbe állítva is besűríthetjük a krémet!) A tűzről lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. Közvetlenül a krém tetejére folpack fóliát teríthetünk, hogy a krém bőrösödését megakadályozzuk!

• Ha a krém teljesen kihűlt, a habosra kevert vajjal és pár csepp kávéesszen- ciával ismét simára keverjük. Habzsákba adagoljuk, a makaronokat meg- töltjük, és összeillesztjük.

• Hagyjuk a hűtőszekrényben pihenni 24 órán át, mielőtt asztalra adjuk.

Véleményét szívesen várjuk!