A szegény halász fia

halasz_leadJean Bart, a francia tengerészet egyik legnépszerűbb hőse, akinek emlékét számos formában őrzik, így például a róla elnevezett étellel is. De ki is ő valójában?

Jean Bart. 1651. október 21-én látta meg a napvilágot Dunkirk (németül Dünkirchen) városában, észak Franciaországban, s itt is hunyt el mellhártyagyulladásban 1702. április 27-én.

Egy szegény halász fiaként született, egy olyan területen, ahol a flamand volt a meghatározó nyelv, így feltételezhetően Jan Beart volt a neve, amit alátámaszt az is, hogy későbbi házassági levelét is így írta alá.

Fiatalon belépett a német haditengerészet kötelékébe, ahol egyszerű matrózként kapott munkát, de rátermettségében, hajózási ismereteiben messze meghaladta társait. Amikor 1672-ben XIV. Lajos és az Egyesült Provinciák közt kitört a háború, a francia haditengerészet szolgálatába állt. Sikert sikerre halmozva 1679-ben hadnagy, majd rövid idő alatt kapitány, azután admirális lett.

Közben 1676. február 3-án feleségül vette a 16 esztendős Nicole Gontier-t, akitől négy gyermeke született, mielőtt Nicole1682-ben meghalt. Legidősebb fia, François-Cornil  szintén hajóskapitány lett. Másodszor is megnősült, 1689. október 13-án feleségül vette Jacoba Tugghe-t, tíz gyermekük született.

Sok anekdota szól a hórihorgas (2.04 méter magas), iskolázatlan, de vakmerő matróz tetteiről, aki a francia haditengerészet népszerű hőse lett. Pályafutása alatt 386 hajót ejtett fogságba, ezen kívül még számosat elsüllyesztett vagy felgyújtott.  Legnagyobb sikereit a 9 éves háborúban – 1688–1697 – érte el. Ennek elején, 1689-ben Angliában fogságba esett, Plymouth városában tartották őrizet alatt. Ám 3 nap elteltével sikerült megszöknie húsz matrózzal együtt, és egy egyszerű csónakon,  a La Manche csatornát átevezve jutott haza Franciaországba.

 Szülővárosa, Dunkirk, szobrot emelt az emlékére, majd teret is elnevezett róla. Érdekesség, hogy a II. világháború alatt Dunkirk 70%-a elpusztult, de Jean Bart szobra túlélte.

  

Fogas Jean Bart módra

halasz2Hozzávalók:
60 dkg szálka- és bőr nélküli fogasfilé


6 dkg vaj
1 apró vöröshagyma fele
negyed csokor petrezselyem
15 dkg csiperkegomba
2 dl zamatos fehérbor
1 púpozott evőkanál finomliszt
3 dl finom húsleves
késhegynyi Cayenne bors (lehet csípős pirospaprika is)
1,5 dl főzőtejszín
1-2 tojássárgája
4-5 dkg reszelt pármai sajt
1 evőkanál zsemlemorzsa

 

1. A halat kissé lapjában 4 egyforma szeletre vágjuk. Körös-körül megsózzuk, majd vastagon kivajazott tűzálló tálba vagy tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük.

2. A hagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk, és a hal tetejére szórjuk a fölszeletelt gombával együtt. A bort ráöntjük, akkor jó, szinte ellepi a halat. Megvajazott zsírpapírral letakarjuk, és előmelegített sütőben, kis lánggal (150 °C; légkeveréses sütőben 140 °C) kb. 15 percig pároljuk.

3. Ezalatt a maradék kb. 4 dekányi vajat fölolvasztjuk, és a lisztet megfuttatjuk rajta. A levessel fölöntjük, szüntelenül keverve pár perc alatt sűrű mártást főzünk belőle. A tűzről levéve a főzőtejszínnel és a tojássárgájával gazdagítjuk (legírozzuk). A puha hal boros gombás levét egy kis lábasba öntjük, kis lángon 3-4 percig forraljuk, azalatt a leve nagyjából a felére beforr. A tejszínes mártáshoz adjuk, ha kell, megsózzuk, a Cayenne borssal fűszerezzük.

4. A halat abba a tűzálló tálba rakjuk, amiben majd asztalra adjuk, de maradhat abban is, amiben párolódott. A mártással leöntjük. A sajtot és a morzsát rászórjuk – tehetünk rá néhány vajdarabkát is –, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 °C; légkeveréses sütőben 190 °C) 12-15 perc alatt szép aranybarnásra sütjük. Vajas, petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Véleményét szívesen várjuk!