A sous vide diszkrét bája

g_leadNos, vagy jó fél éve ismerkedtem meg a  sous vide eljárással Kalla Kálmán jóvoltából. Miután másodszülöttem is úgy döntött, megpróbálkozik, miként lehet a konyhatechnika eme új vívmányát a mindennapokkal ötvözni, nosza, ebből már én sem maradhattam ki.

Ahogyan már belefeledkeztem egyszer hónapokra a kenyérsütés rejtelmeibe (hogy aztán egy életre szóló barátság legyen belőle, sőt, még leánykáimba is átültessem a kenyérsütés szerelmének csíráját, hogy úgy érezzék, ez a mai vagány nő imidzséhez mindenképpen hozzátartozik), ahogyan később a házi malom és a gabonakásák és krémek világába ástam bele magam (sokak máig tartó gyönyörűségére), s amint legutóbb a Magic Chef+-szal tettem. Eme varázsfazék használatával sikerült újragondolni egyet s mást a magyar konyhából,  s miután a hozzá való szakácskönyv elkészült, addigra kimazsolázni belőle azokat a pozitívumokat, amik tényleg megkönnyítik és szebbé teszik életünket. S mellékesen még valami gasztronómiai értékkel is megajándékoznak!

g2S nosza, most pedig itt a Sous vide. Készülék három napra, kipróbálni. Három nap,  éjjel nappal sous vide. Mert ki kellett próbálni mindent. No, nem mindent, mert az nem fért volna bele három napba, (vagyis kétszer három napba, de ezt csak titokban árulom el). Fokhagymás oldalas, steak egy csinos hátszínből, isteni borsosan. Rozé kacsamell, kakukkfűvel – mégpedig virágzóval, mert éppen most borult virágba itt az ablakban – no és virágok nélkül persze nem is élhetnénk télen sem. Mellé egy kanálkával kóstoltunk a gyógynövényes meggylekvárból – a Százszorszép Finomságok vadonatúj kreálmányából – fenséges!! Csirkevariációk: medvehagymával töltött csirkemell-rolád, spárgával és snidlinggel töltött jércemell hajszálvékony szalonna-szeletekben sütve… és a zöldségek sora! Mert ugye, a lányok nem mindig a húsra járnak rá: tréfás brokkoli, az új szerelmünk, a paszternák, répa, retek, zeller meg karalábé. S mivel épp hozzájutottunk, fehér meg zöld spárga, csöppnyi vajjal, és rozmaringos újburgonya. S hogy ki ne maradjon: a Berlinben zsákmányolt Hawaii fekete sóval is kigondoltunk egy csirkemell-variációt: elkészült, de még nem mertük megkóstolni… de amiket megkóstoltunk, egytől-egyig zseniálisak lettek. Nem sok maradt belőlük mutatóba se…

Mi a jó ebben, kérdezhetnétek, azon kívül, hogy igen jól szórakoztunk, szépen fogyott Szabó Péter somlói bora is mellé, jókat kóstolgattunk és a hűtőben van pár csomagocska, későbbi kísérletek céljára?! Az életben – majdnem- mindent ki kell próbálni, például ezt is. Lépést kell tartsunk az új irányzatokkal, aztán vagy megmaradnak, beépülnek a konyhánkba, vagy felejtősek lesznek.

S hogy milyen előnyei lehetnek még  a sous vide-álásnak egy „közönséges” konyhában, azt legközelebb mesélem el!

 

Halmos Monika
www.rozsakunyho.hu

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!