A meteor és a paradicsom

par_leadAz index.hu internetes oldalon nemrég egy érdekes cikkre bukkantam, amit most szeretnék megosztani önökkel is.

“…A 60-70 millió évvel ezelőtt Földbe csapódó aszteroida nemcsak a dinoszauruszok kipusztulását okozta, valószínűleg ugyanez a meteor felelős a paradicsom piros színéért is – állítja René Klein Lankhorst, a paradicsom genomját felállító kutatócsoport vezetője. A géntérképet vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy nagyjából ekkor háromszorosára nőtt a paradicsom genomja. Egy ekkora változást csak nagyon extrém körülmények okozhatnak, valószínűleg a becsapódás után bekövetkezett elsötétülés okozhatta a géntérkép változását, a paradicsom megpróbálta túlélni ezt az időszakot.

paraAz ősparadicsom úgy reagált, hogy kiterjesztette a genomját, új gének jelentek meg benne, így növelve a túlélés esélyeit. Amikor a környezeti hatások javulni kezdtek, az ősparadicsom megszabadult sok genetikai ballaszttól, de a folyamat már megindult. A paradicsom addigra kifejlesztette magában a gyümölcsökre jellemző tulajdonságokat, például megjelent a piros szín, néhány gén pedig a mérgező anyagoktól szabadította meg. Például emiatt különbözik jelentősen az ugyanabba a családba tartozó krumplitól, amelynek nincsenek gyümölcsei. A paradicsom genomját május végén publikálták a Nature magazinban. A kutatók nagyon messzire vissza tudtak tekinteni a múltba, a növény 35 ezer génjének sorrendjét, elhelyezkedését, egymáshoz való viszonyát vizsgálva…”

Szezonja lévén e hónaptól kezdve a konyha vegyészei is ízekre szedhetik a paradicsomot, persze egészen más szempontok alapján: melyik jó a lecsó eltevéséhez, melyikből lesz a legjobb ketchup vagy éppen paradicsomlekvár, melyik a leginkább leveses fajta, ami ivólének való, mely szemeket érdemes eltenni egészben, befőttként, és így tovább. Mert bármitől is szép piros a színe, finom és sokféleképpen felhasználható zöldségről van szó.

 

Hargitai Gy.

Véleményét szívesen várjuk!