A Levendula Napok

lev_leadVégre eljött a nyár. A levendulák szórványosan virágoznak még, de a panel erkélyén már virágba borultak.

Most ünnepeltük legkisebb lányunk első szülinapját, most már ő se csecsemő többé. 1 éve 2012. 06. 06-án hajnali fél egykor jött napvilágra, illetve holdvilágra a Drága. Asztrológusok a blogon, hajrá, lehet számolni! És telehold volt, valamint Vénusz áthaladás anno, így ő lett a mi kis Luna babánk.

Eszter barátnőmmel kitaláltuk, hogy e jeles alkalom miatt, Levendula ihlette finomságokat gyártunk. Tudni kell Eszterről, hogy családanya, orvos, vagyis kutató és egyik szenvedélye a natúrkozmetikumok gyártása. Ő tanított meg szappant főzni és házi kencéket gyártani.  Főztünk levendulás rózsa lekvárt, levendula szappant és a nagylányok levendula párnákat varrtak, nehezítő faktorként aznap itthon voltak ikerlányaim is, végül ők kóstolhattak. A hétvégi Aszpikra készítettük, ez egy termelői és alkotói piac, melynek a Csinos Presszó ad otthon havonta. Kellett egy brand is házi termékeinknek, így a Levendula Családi Manufaktúrára esett a választásunk, hiszen mindenki kivette belőle a részét. A logónkat Imi munkatársa Bálint tervezte, köszönet érte. Hozzá is láthattunk a tervezés után a megvalósításnak.

Levendulás Rózsa Lekvár

Hozzávalók: 15 db rózsaszirom,  10 szálról levendulaszirom, 3 db alma, 300 g cukor

lev_4Ezt a receptet a levendula magazin oldalán láttam, szuper recept, de talán a cukorból lehetne kevesebb is, most az eredetit közlöm. Mi azért nagyobb mennyiséggel dolgoztunk, nemcsak az eladás végett, hanem mert ajándéknak is kiváló. Év végére nagyszerű ajándékkülönlegesség. Kata lányom, most ballag az alsós osztályából, és búcsúzásképp saját kezűleg készítette el tanár nénije számára.

A virágok Eszter és a mi kertünkből származtak, fontos szempont, hogy vegyszermenteset rakjunk bele. A másik hosszadalmasabb lépés volt, az üvegek előkészítése, csírátlanítását a forrásban lévő áztatás, és az ecetes átmosás adta.


Elkészítés:

10Az almákat meghámozzuk és felkockázzuk. A lekvár sűrűségét az alma és a benne lévő pektin adja- így a héját is belefőztük, de pépesítés előtt kiszedtük, kóstolónak kiváló. A cukrot és az almákat a lábasba tesszük, kicsit főzzük, de nem szét, végül a héjakat kivesszük – azt megesszük. Botmixerrel összeturmixoljuk.

A főzés ideje alatt az ehető virágszirmoknak szentelhetjük magunkat. Lemossuk és szirmaira tépkedjük a rózsát, ha egybe fogjuk a szirmokat, úgy könnyebb a fehér részt kivágni, azt mondják az keserű.

A levendula virágait lemorzsoljuk, már fantasztikus illat van a szobában.

A virágokat hozzátesszük az almapüréhez és 1-2 percig főzzük, de ne tovább, a rózsa megfesti rózsaszínre, pirosasra a lekvárt, a levendula kellemesen fűszerezi.

A forró lekvárt a forró üvegekbe tettük, majd azon melegében megfordítottuk – így keletkezik a vákum-, majd betakartuk, amikor lehűlt megfordítottuk. Az lábasra Anna lecsapott és szó szerint kinyalta, még jó hogy egy-két kanállal a nagyoknak is tudtunk menteni.

Már csak a díszítés volt hátra. Egy szép kis szövetet találtam az egyik méteráru boltban, lila alapon virágok, passzolt a tartalomhoz. Íme, a végeredmény. Ez az egyik kézzel készült ajándékcsomagunk, ezt gyerekekkel is elkészíthetjük.

 

Köszönöm Eszter ezt a szép napot!

Véleményét szívesen várjuk!