A fehér csokoládés málna ital és Rákosi

V1Imádom a málnát, magában, natúrjoghurtba, tejszínbe vagy mézbe keverve, turmixolva vagy fagylalttal. De hogy Rákosi Mátyás, volt kommunista vezérünk is rajongásig szerette, azt csak nemrég tudtam meg Papp Endre: A vendéglős és híres vendégei című kitűnő receptkönyvének egyik anekdótájából.

A történet így szól: Papp Endrét, mint a magyar vendéglátószakma legtekintélyesebb képviselőjét, 1951-ben az a nagy megtiszteltetés érte, hogy a szeptemberi tanács alakuló ülésére őt bízták meg a büfé asztal elkészítésével. Pongrácz Kálmán alelnök a vendéglős figyelmét külön felhívta arra, hogy Rákosi elvtárs szigorúan diétázik, de rajong a málnáért, így gondoskodjon róla, hogy legyen friss málna is az asztalon. A vendéglősnek alaposan feladták a leckét, mert szeptember végén fogalma sem volt, hogy honnan fog majd beszerezni 2 kilónyi friss málnát. Végül a vásárcsarnoki kapcsolata sietett a segítségére, egy bizonyos Varga néni személyében, aki nagy nehezen kerített neki friss, nagyszemű málnákat. Nos, amikor Rákosi tízórai táján meglátta a málnát azonnal felcsillant a szeme. -“Hm málna szeptemberben, a kedvencem! Megkóstolom.”-mondta és ezzel a felkiáltással fél kilót azonnal bekebelezett belőle.

Épphogy továbbment, amikor megjelent baljós tekintetű orvosa, aki Papp Endrét először “leosztályidegenezte”, azzal, hogy a málnával meg akarja mérgezni a nép nagy fiát, majd befejezésül letartóztatással fenyegette. Ebédszünetben Rákosi, Pongrácz Kálmán kíséretében ismét visszatért a büféasztalhoz és kereste a maradék málnát, de a málna nem volt sehol. -“Nincs már málna?”- kérdezte Rákosi elvárs Papp Endrétől- “Csak nem ette meg valaki?”-tette hozzá csalódottan.-“Nem Rákosi elvtárs, itt van az asztal alatt, de az az úr ott a sarokban azt mondta, ha nem tüntetem el, akkor letartóztat!”-” Micsoda, hogy letartóztatja magát?”- “Majd én őt!” -felelte erre dühösen Rákosi, mire Papp Endre elővette a málnát az asztal alól, Rákosi elvtárs pedig jó étvággyal elfogyasztotta az utolsó szemig. ”

Valószínüleg Rákosi orvosa még nem tudta, hogy a málna a legegészségesebb gyümölcsök egyike, már az ókorban is gyógynövényként volt ismert. Túladagolása lehetetlen, sőt mi több kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos, csillapítja a lázat. Levelei, értékes gyógynövény-alapanyagnak számítanak. Európában majdnem mindenütt megtalálható, de a mediterrán országokban csak a hegyekben terem. Viszont nem él meg Portugáliában, Izlandon és Skandinávia északi részén. A vörös és sárga fajták mellett csak Amerikában őshonos, a fekete málna.

v2

Az anekdóta után íme egy kiváló normand recept:

Hozzávalók:
1 pohár tej
2 ek joghurt vagy tejföl
30 g fehér csokoládé
100 g málna
1 ek cukor

Az elkészítés módja:
Forraljuk fel a tejet az 1 evőkanál cukorral és a fehér csokoládéval együtt. Hagyjuk kihűlni. Turmixoljuk össze a málnát és paszírozzuk át egy szitán, hogy ne kerüljön mag az italunkba. Keverjük hozzá a joghurthoz a málna pépet majd vegyítsük össze a már kihűlt fehér csokoládés tejjel. Friss málnaszemekkel és mentával díszítve tálaljuk.

Véleményét szívesen várjuk!