A dinók már a spájzban vannak!

jurindexA Jurassic Park sajtóvetítésén, húsz éve (anyám! már húsz éve?!) az azóta megszűnt Kossuth moziban ültük – telt ház volt. Kb. a harmincadik percban – mindegy, ki ült mellettünk – vizet fakasztottuk egymás porrá szorított kezéből, és hangosan sikítoztunk, mint falusi kislány a pesti óriáskeréken. Elképesztő volt, a látvány, a sztori és az akkor kizárólag abban az egy moziban létezet 22. századi hangtechnikai – és ma is az. Spieberg mester meg a többiek igazán elképesztőt alkottak, ami 3D-ben csak még leírhatatlanabb látvány. Megvan benne az a plusz tutiság is, hogy nem kell zsákbamacskát vennünk vele, mint manapság annyi 3D-s „csodával”, amelyikben a sztori kutyafülét sem ér, így a látvány is elszürkül, hiába a high-tech.  A Jurassic Park simán eszelős jó film, akárhányszor szívesen újranézzük. Hát most igazán itt az alkalom.

spielbergAmint közeledett a Universal Pictures egyik legnagyobb sikerének huszadik évfordulója, a stúdió elhatározta, hogy világszerte ismét bemutatja a mozikban a filmet, de ezúttal már 3D-s változatban, elképesztő 4K-s minőségben restaurálva, amely a HD-s változatnál négyszer élesebb látványt biztosít.

A technológia fejlődésének köszönhetően a 3D ma úgy mutathatja be a közönségnek a Jurassic Park világát, ahogyan annak idején Steven Spielberg tudat alatt leforgatta. Az új látványvilág nosztalgikus és meglepetésekkel teli utazásra csábítja azokat, akiket hajdan rabul ejtettek az őslényparki kalandok, és lehetőség nyílik arra is, hogy új nézők ismerkedjenek meg Stan Wilson és az Industrial Light & Magic (ILM) csodálatos teremtményeivel.

Egy egész nemzedék látta videón Lex és Tim menekülését a velociraptorok elől, s ámuldozott, amikor dr. Sattler és dr. Grant a kecses brachioszauruszok csordájával találkozott, a buja és halálos Isla Nubar valamennyi csodáját mégsem élhette át a maga teljességében – olyannak, amilyennek Michael Crichton és David Koepp forgatókönyvírók megálmodták. Egészen mostanáig.

Az alkotók arra törekedtek, hogy a Jurassic Park oly sok év elmúltával is maradéktalanul élvezhető legyen. Ha a 3D-s technológiát jól alkalmazzák, tökéletes moziélményt képes nyújtani. Az eljárás használatával nem az a cél, hogy a vége-felirat után a nézők elégedetten kijelentsék: „nahát, az a 3D-s effekt milyen klassz volt!”. Ehelyett azt kell elérni, hogy a közönség teljesen átadhassa magát a lehengerlő látványnak, a mindent betöltő zenének és a hátborzongatóan élethű zörejeknek. Mindezek miatt a konverzió során az alkotókat egy kérdés vezette: milyen érzés a zenekar közepén ülni?

jurassic2

Spielberg a Stereo D nevű céget kérte fel a munkára, azt a csapatot, amely a Titanic 3D-s konverzióját végezte. Jelenetről jelenetre végigmentek a Jurassic Parkon, hogy megállapítsák, miként érhető el az új, tökéletes élmény. Most, amikor a néző meghallja a T. rex dübörgő lépteit, és a víz remegni kezd a pohárban, vagy a bébiraptor kikel a tojásból, illetve amikor a terepjáró nekivág a dzsungelnek, mindenki úgy érezheti, először jár a Jurassic Parkban.

A Universal stúdió azt reméli, a közönség ugyanúgy élvezi majd a Jurassic Parkot, mint a több mint hétszáz fős stáb, amely fáradságot nem kímélve újrakalibrálta. Azt kívánjuk, hogy amikor felharsan John Williams ma már klasszikus zenéjének dallama, minél többen érezzék a nosztalgiát, hiszen a kaland ismét elkezdődik.

 

Lassított kutyahangon üvölt a T-Rex

Fülsiketítő üvöltéssel csap le majd áldozataira a Tyrannosaurus Rex a hamarosan látható Jurassic Park 3D-ben, és biztos kevés nézőnek fog eszébe jutni, hogy a hangorkán eredetileg egy aranyos kiskutyától származik. A kistermetű eb egy Buster névre hallgató Jack Russell terrier volt, gazdája pedig Gary Wydstom, Steven Spielberg 1993-as klasszikusának hangmérnöke. A szakember hónapokig törte a fejét azon, milyen hangokból keverje ki a dinók ordítását a Jurassic Parkban, aztán egyik nap megvilágosodott. “Megláttam Bustert, amint játékosan egy kötelet cibált, pont úgy, ahogy a T-Rex a filmben cincálja a zsákmányát – meséli Wydstom. – Innen jött az ötlet, hogy Buster hangjából keverjem ki a T-Rex ordítását. A kutyám sípoló hangon ugatott, ami megfelelően lelassítva rémisztő üvöltéssé változott.”

Wydstom azt is elárulta, hogy a Jurassic Park kisebb termetű, de annál veszélyesebb ragadozói, a velociraptorok párzó teknősök hangján szólalnak meg, persze megfelelő hangmérnöki munka után.

Steven Spielberg korszakalkotó dinós filmje húsz év után térhatású változatban tér vissza a mozivászonra, amihez persze a hangot is újrakeverték, hogy a néző a dzsungel közepén érezze magát, éberen szimatoló őshüllők között.

(Jurassic Park 3D – hazai bemutató: 2013. május 2.)

Véleményét szívesen várjuk!