A diéta egy lehetséges változata

ad_leadKedves olvasó! Ahhoz, hogy az elkövetkezők jobban érthetőek legyenek, érdemes az első bejegyzésemet elolvasnia.

Az első alkalommal egy kicsit szerettem volna felkelteni az érdeklődését egy olyan témában, ami sok helyen, sokszor, sokféle formában elhangzik. Mégis abban, majd amit mondani szeretnék, sok minden rejlik.

Hogy mi lehet az az egyszerű, olykor primitívnek tűnő megoldás, ami sok búra, bánatra gyógyírt adhat? Mi lehet ez módszer, ami lehetőség a jobb minőségű életre?

Ez nem más, mint egy megfelelő diéta.

Ez a diéta nem tartozik egyik ‘vallási felekezethez’ vagy ‘politikai párthoz’ sem. Ennek a diétának nincs neve. Ez nem fogyókúra. Ez a diéta nem olyan, hogy 200-300 élelmiszert végigvizsgálunk és a végén 50-60 összetevőt nem lehet fogyasztani. Ennél a diétánál nincsen éhezés, nincs olyan, hogy számunkra nem kedvelt dolgokat kell napokon keresztül enni.

adDiéta is, és nem is szenvedős, nem is éhezős és még hatékony is? Biztos azt gondolják, hogy ilyen nincs is.

Egy pillanatra megállva, azt nem ígértem, hogy könnyű lesz, csak azt, hogy nem lesz éhezős szenvedős!

Ez a diéta arról szól, hogy nem eszem meg azt, ami a panaszaim hátterében áll. De úgy, hogy priorizálunk. Vagyis addig-addig csináljuk a diétás vizsgálatot, míg a probléma gyökerét meg nem találjuk, ami rendszerint egyetlen egy élelmiszer-féleség kihagyását jelenti.

Az elkövetkezőkben jó alaposan átbeszéljük majd ezt a diétát, de ellőtte egy-két példával szeretném szemléltetni, hogy miről is beszélek.

Járt hozzánk a rendelőbe egy idősebb hölgy, aki rengeteg betegségben szenvedett. Cukorbetegség, magasvérnyomás, érszűkület, asztma, elhízás. Mindezek évtizedek óta kínoztál. Gyógyszerekkel jól egyensúlyban volt tartva. Azért jött, mert élettere egyre jobban beszűkült a sok betegség, a sorozatos gyógyszerszedés miatt. Asztmája már annyira kínozta, hogy szinte az utcára sem tudott kimenni befulladás nélkül. További gyógyszert nem tudtak már neki javasolni. A teljes repertoár bevetésre került.

Az első kezelés ez a szóban forogó vizsgálat és a hozzátartozó terápia volt.

Szegény annyira asztmás volt, hogy a barátnője kutyájának már a puszta látványától fulladt. Az, hogy megsimogassa vagy perceket egy helyiségben tartózkodjon vele, az szóba sem jött.

Megtörtént a diétás vizsgálat, kiveséztük a problémát alaposan.

Tíz nap múlva jött ismét a rendelőbe, ugyanis a betervezett kezelésekhez készültünk elő.

Mosolyogva meséli, hogy „Doktor Úr nem fogja elhinni mi történt velem a hétvégén.” A hétvégét a ‘kutyás barátnőnél’ töltötte. Reggel meglepetten tapasztalta, hogy a kutyus az ágyán, a lába tövénél aludt. Nem fullad. De még csak nem is tüsszögött. A barátnője és családja is összeszaladt, és együtt csodálkoztak a számukra nem mindennapi látványon. A hétvége kutyával, de asztma gyógyszer igény nélkül telt! Majd a hölgy csendesen hozzátette: „De a diétát milliméter pontossággal betartom”.

Eltelt újabb hét. Ismét jött a hölgy. A korábbi jelent közöttünk megismétlődött azzal a különbséggel, hogy most a cukorgyógyszerből kellett 10 egységet elhagyni, mert a mért értékek alapján esztelenség lett volna azt az adag inzulint beadnia, amit korábban.

Azóta is szívesen gondolok vissza a hölgyre, mert azért az még mifelénk is ritka, hogy 10 nap – 2 hét leforgása alatt ilyen drasztikus változás következzen be egy egyszerű diétától.

Hamarosan folytatjuk.

 

Dr. Antal Péter Mikós
Szent Lukács Alternatív Terápiás Rendelő (www.szentlukacsrendelo.hu)

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!