A csoki jobb, mint a szex?! – II. rész

csoki2_leadAz előző részben megismerkedtünk a champurrado nevű forró csokival, és a tejate névre hallgató jéghideg mexikói frissítő itallal. A harmadik klasszikus a caliente nevű ital volt, melynek élénkítő hatását állítólag egész nap érezhetjük, mert kívánság szerint, öntenek bele bort, keverik kávéval, konyakkal, vagy rummal.

Legtöbbször a tallér formájú, mexikói csokoládéból készítik, de a csokit házilag lehet 12 dkg cukorral és 12 dkg kakaóval is helyettesíteni. 4-6 adaghoz: ¾ liter tejet, egy vanília rudat, 27 dkg csokit vagy ¼ liter vizet, ½ kimagozott chili paprikát, 3 evőkanál mézet, és egy csipet sót használnak. A tejet felfőzik a vaníliával, 10 percig állni hagyják, majd a vanília rudat kiveszik, hosszában felvágják, a belsejét kikaparják és elkeverik a csokoládéval és a vízzel. Habverővel a forró tejhez keverik, és erőteljes mozdulatokkal verik, hogy a csoki felolvadjon. A chili húsát apróra vágják, és a mézzel, sóval az italba keverik, és forrón isszák.

csoki2_Nos, ilyen kínálat mellett nagyon nehéz volt a döntés, de mivel du. négy óra körül a vérnyomásom általában a padlón hever, így a Baileys-es kávélikőrös csokosínóra esett a választásom, ami tejcsokiból készült, Baileys likőrrel és tejszínnel dúsítva, a férjem az Amaretto likőrös változat mellett döntött, fekete csokiból, a lányaim meg a Marshmallow-s csokiitalokat részesítették előnyben. Simon végül egy kávés-csokis-rumos keveréket rendelt magának. Az italok 5 perc múlva, egy kis tányér brownie kíséretében meg is érkeztek, sárgás-aranyszínű papír poharakban, nagy tejszínhab heggyel a tetejükön. (Belgiumban az édes italokhoz, kávéhoz, teához, csokoládéhoz kísérőként mindig adnak egy darabka csokit vagy kekszfélét).

Milyen volt? Nehéz szavakba önteni. Minden téren verhetetlen! A csoki íze, minősége, összetétele, földi mennyország volt… csokoládémesteri diplomával rendelkező egyénként rögtön megállapítottam, hogy a Callebaut belga fondant csoki temperált volt,  míg a többi “alkotórészt” csak utána adták hozzá. A német forró csoki, kakaóporból és víz, valamint tejszín keverékéből kutyult, ízetlen kávéautomata borzalommá törpült a Quetzal bár által kínált folyékony gyönyörök mellett!

Miután mindenki kihörpölte italát, a csokisokktól elnehezedett végtagokkal, lelassult tempóban indult a kijárat felé, de én mielőtt végleg búcsút mondtam volna a bárnak, megkértem a tulajdonost engedje meg, hogy pár fotót készítsek a tartályokba öntött, pontosan 32 fokon temperálódó különböző csokifajtákról, s miközben gratuláltam a nagyszerű kávézójához elmondta, hogy a bár nagy sikere miatt Leuvenben és Gentben is megnyitotta csokizóit szintén Quetzal néven.

 

Spajzgirl

Véleményét szívesen várjuk!