A csalánpogácsa kalandjai

csalan_leadA csalánnal eredetileg egészen rossz volt a kapcsolatunk. Ő a szomszéd ház tövéből orvul szétszórta a magvait, amíg én gyanútlanul húztam az igát a szerkesztőségben, vagy iddogáltam a barátaimmal, és elfoglalta a csupa-rózsa, csupa-gyep kertemet.

Ez még nem lett volna baj, egy-két fűnyírás, és annyi az egész bandának, csak hogy mindig pont akkor esett az eső, amikor füvet akartam nyírni. Így aztán elhatalmasodott a baj, az ünnepnapjaim gyakran azzal teltek, hogy a derékig érő csalánhadosztályt gyökerestől megsemmisítettem. Magamban ezt néha családirtásnak neveztem. A végén emiatt lelkiismeret furdalásom lett, s kezdtem keresni a békekötés módozatait. Ettől függetlenül csalánkolléga a májusi esőket pofátlanul kihasználta arra, hogy megint csak szétszórja a magvait, és beterítse csalánhajtásokkal a korábbi gyep helyét. Én akkor már iszogattam a hajtásaiból készült teát, a gyökereit hajöblítéshez használtam fel, de ez nem hatotta meg. Sőt az sem, hogy szélen szárított sonkával, retekkel, főtt tojással salátát is készítettem belőle, felhasználva a zsenge, kocsonyás szárdarabkáit is.

Most utoljára a nagy, felmagzott csalánokat kiirtottam, a kicsiket meghagytam, és olyan ütemben kezdtem csipkedni a hajtásaik végét, hogy ne tudjanak kivirágozni.

csalan2A sok hajtást leforráztam, és beleintegráltam egy sajtos-tejfölös-magvas pogácsába.

Élesztős tésztát készítettem hozzá, tettem bele jó sok fokhagymát is, borsot, friss oregánót. Nagyon festői volt a halványzöld tészta a vöröses-barnás lenmaggal, a szotyival, a szezámmaggal és a többiekkel, de a forrázott, kicsavart, apróra vágott csalán vastag, nehéz szaga az élesztővel és a fokhagymával elbizonytalanított egy kicsit, hogy mi lesz ebből. Ráadásul a termelői piacra szántam a csalánpogácsát, mert már egy hete azzal hencegtem, hogy én ilyet fogok sütni, és ott fogom árulni. Tehát nem volt más hátra, mint előre. Annyit rágtam már az utóbbi időben a séfek fülét is, hogy miért nem főznek legalább tavasszal csalános fogást, amikor még nincs szinte semmi friss vitaminforrás, és hogy kíváncsi vagyok, ki tudja megetetni a csalánt a vendégeivel. Szóval valamit már tényleg le kellett tenni az asztalra.

És most fogtam is a porcelántálat a tésztával, letakartam egy konyharuhával, és reggelig pihentettem a hűtőben. Reggel kinyújtottam, jól meghajtogattam, aztán romantikus hangulatomban a szív alakú kiszúrót vettem elő a rendes pogácsaszaggató helyett, és kétujjnyi vastag, nyolc centi átmérőjű szép halványzöld csalánszíveket szaggattam belőle. Tojással megkentem a tetejét, és megszórtam a magvakkal. Lett két tepsivel. Megkóstoltam, a tészta hibátlan lett, Pipi kutyát is megkínáltam. Ő elásta övét, ez nem feltétlenül volt jó jel.

csalan3De azért megpakoltam a piknikkosarat, és kiballagtam Krisztihez és Andreához. Kriszti Németországban tanult permakultúrát, és ezen a módon művel földeket a Dunamezőben. Nomád befőzéssel foglalkozik, gombákat is gyűjt. Vannak tyúkjai, néha kosárnyi tojást hoz. Céklát, répát, zöldfűszereket, hagymát is. Andrea a Jászságból való. Érlelt sajtokat és kolbászt árul. Ja, és mellettük Ottó, a nagymarosi termelői piac egyik nagy kedvence, zöldségkrémjeiről híres, de friss zöldeket is szokott hozni.

Ők hárman tesztelték a pogácsámat, szerencsére semmi érdekeset nem mondtak rá, csak hogy jó. Kriszti szerint még több csalán is mehet bele, hogy erősebb íze legyen. Beáraztuk, kitettük a pogácsát, kiírtuk, mi is ez itt, és vártuk, hogy mi lesz.  Az lett, hogy vették, vitték. Kérdezték, hogyan kell beletenni a csalánt, mondtam, hogy forrázva, apróra vágva, én nem vagyok a botmixer pártján, jobb, ha kicsit megmarad az eredeti textúra. Kérdezték, van-e benne állat, mármint, hogy leölt állat. De nem volt, tudtam, hogy itt most vegára kell venni, pedig sonkával, szalonnával is jó ám a csalán. Volt, akinek a tésztakészítés rejtelmeit kellett elmesélni, és volt, aki egy ölelést kért ráadásnak. Olyan család is akadt, akik ahogy végigmentek a piacon, oda-vissza vettek egy-egyet.

A csalánhadjárat mostani állása talán úgy összegezhető, hogy Mr. Szúróssal egyesítettük erőinket, és bevettük a nagymarosi termelői piacot a mai napon.

 

Ezüstujj

Véleményét szívesen várjuk!