A böjt

bojt_leadA böjt, az én fogalmaim szerint a következőt jelenti: megfelelő előkészületek és felkészülés után, saját elhatározásból, minimum 4-5 napig, maximum 40 napig nem eszik az illető semmit, csak vizet és gyógyteát fogyaszt.

Ezek után bárki nyugodtan gondolhatja, hogy ez ’agyrém’.

Pedig megvan a maga a böjt saját üzenete.

Az tény, hogy ha nem eszik az ember semmit, akkor előbb utóbb éhen hal. Ez a veszély főleg a 40 nap után kezd vészesen közelegni. Akkor mégis mi értelme lehet a böjtnek?

Hát pont ez. Ha nem eszem meghalok. De nagyon fontos különbséget tenni, hogy tudatosan választok valamit, vagy az élet belekényszerít. Emiatt óriási különbség lesz a böjt és az éhezés között. A böjt, azt jelenti, hogy valamilyen indíttatástól vezérelve nem viszek be ételt valamennyi ideig a szervezetembe. Az éhezés pedig azt jelenti, hogy nem adnak ennem. Ennék én nagyon, de nem kapok. Óriási a különbség.

A böjt indíttatása lehet egészségügyi vagy vallási.

Böjtölni lehet az egészségünkért. Böjtölni lehet azért, mert van egy betegségem – testi, vagy érzelmi, vagy mentális, és meg akarom azt a valamit ’halasztani’ magamon belül. Böjtölni lehet azért is, mert meg akarok ’halasztani’ valamilyen tulajdonságot magamban. Böjtölni lehet azért is évente 1x vagy 2x 1 hetet, mert mondjuk, azt gondolom, hogy viszonylagos gazdagságban, jólétben élek, és időről időre lemondok – önként! – a kényelemről, a jóllakottság érzéséről, és önszántamból nélkülözök egy kicsit, mert ez mégis csak jobb, mint betegség miatt éhezni, vagy kirablás után nélkülözni.

Csendben, lesötétített szobában, a külvilágot kizárva meditálni jobb, mint a lesötétített intenzív osztályon feküdni, eszméletlenül, a külvilágot kizárva. Összességében a két helyzet szinte ugyan az. Sötét szoba, befelé fordulás, csend, külvilág kizárása, fekszik az ember, és gyógyul. Az egyiket én választom, a másikba pedig belekényszerít az élet.

bojtBöjtölni lehet vallási okokból is. Keresztény kultúrkörben a leggyakoribb böjt időpontok a Nagyhét Húsvét előtt, Jézus 40 napja a pusztában, vagy a karácsonyi felkészülés időszaka. De más vallásokban is megvannak ezek a kitüntetett időpontok. Az Iszlámban megtartott böjti időszak a Ramadan, mely egy hónapig tart. A hindu hagyományban a jógának sokféle ága létezik. A Bhagavad Gita egyik énekében szépen elmagyarázza, hogy jóga lehet az étkezésben tett lemondás is.

Mennyire tudták a régi öregek, hogy nem kell a hét minden napján, napi 2x húst enni. Nálunk gyerekkoromban még hetente 1x, nagy ritkán 2x volt húsos étel (a parizer, a virsli és a húsleves leve is annak számít). Tartotta a család a böjti időszakot, igaz nem úgy, ahogy fent leírtam a böjt jelentését.

Bárki csodálkozik még azon, hogy betegségeink legnagyobb rész étrendi oldalról kezelhető lenne. Tele a hűtő, a spájz, napi 5x étkeznek legtöbben. Ráadásul milyen minőségű és mennyiségű élelmiszert!

Nagyanyáink még heti egy víznapot is tartottak. A hét egy bizonyos napján 24 óráig nem ettek, csak folyadékot fogyasztottak.

Az állatok is bölcsek. Ha az állat beteg, alig, vagy egyáltalán nem eszik. Helyette maximum füvet, meg kerti növényeket rágcsál. Ráadásul zsámoly formájú, ’lábtartó’ kutyusok, természetes körülmények között nincsenek, csak a civilizált ember kínozza őket kövérre.

Mi vagyunk csak annyira elbutulva, hogy a beteget legtöbbször elkezdjük tömni, nehogy szegény legyengüljön.

Az éhezés ezzel szemben más. Börtönbe zártak, fogoly vagyok, hajótörést szenvedtem és sorolhatnánk még azokat a helyzeteket, amikor az élet éheztet.

A böjt alatt a folyamatban a tudatosság teszi fel az ’i’-re a pontot. Az, hogy hetekkel, hónapokkal előtte kitalálom, hogy majd ekkor és ekkor, ennyi és annyi ideig böjtölök. Ahogy halad az idő előre várom a kezdés dátumát, mint a Karácsonyt. A kezdetek előtti napokban elkezdem leépíteni a táplálékom mennyiségét, összetételét, egyre folyékonyabb dolgokat, leveket kezdek el fogyasztani, végül elhagyom azokat is és marad csak a folyadék.

Nagyon fontos, hogy böjtöt ez alapján a blog alapján elkezdeni szigorúan tilos. A kezdeti felkészülés nélkülözhetetlen. Sőt annak is módja van, hogy hogyan lehet a böjtöt abbahagyni. A böjt jellegétől és hosszától függ, hogy a böjt alatt kell-e valamilyen speciális méregtelenítési eljárást (pl. beöntést) végezni. Fontos, hogy nem minden korosztályban szabad böjtöt végezni, valamint a böjtölő általános egészségi, fizikális-érzelmi-szellemi állapotától is függ, hogy egyáltalán belekezdhet-e a böjtbe!

Mindenképpen érdemes átgondolni az étkezési szokásainkat.

Ha testi, lelki, tudati panaszom van, akkor a legjobb, először az étkezési szokásokon változtatni.

 

Dr. Antal Péter Miklós
Szent Lukács Alternatív Terápiás Rendelő (www.szentlukacsrendelo.hu)

Vissza a bloghoz

Véleményét szívesen várjuk!